Kuhinja Tour: Melissa Clark piše recept

Nedavno sam proveo poslijepodne s Melissa Clark u svojoj Brooklyn kuhinji. Dopustila mi je da razgovaram o tome kako je trudno (ona jest, bila sam), radila na kuharici dok je bila trudna (sad je bila, tada sam bila), i o tome da ću uzeti bebu samo u kuhinji s djetetom tjednima dalje (ona je, jesam.)

Pozdravila me je Emma mačka i mirisi vrećice za lonce koji su kuhali nekakav Ham Hock i Pinto Bean Stew za kuharicu Melissa radi s Paulom Deenom. Ugodan pozdrav, u najmanju ruku.

Frizider je bio ispunjen svim vrstama pozivnih kade hrane koju je provjerila za projekt Deen, a knjigu koju radi na vlasnicima restorana Blue Ribbon. Ima oko šest drugih projekata koje je proždirala. Trudnoća na stranu, ona je zauzet žena.

Ovo je pisac recepata i prostor za saniranje testera. Puno velikih zaliha i opreme, sve sa pričama. Njezina artiljerija noževa i posuđa, koja je bila uređena kombiniranjem eklektičnih zbirki s njom i njezinim mužem, imala je prije sastanka. Postoji lijep narančasti enameled kremasti plijesan koji je došao iz svoje majke koja je napravila “panna cotta-poput jelo” čije se ime promijenilo ovisno o temi obroka. “Ako je bila francuska večera, bilo je to Francuski krema; ako je bila španjolska večera, bilo je Španjolska krema.”

Isplati se živjeti u blizini (svjedočio sam da je piletina prošla preko ograde susjedu) ili se zaustavila (kao što sam učinila) dok Melissa radi. Na ovaj dan je testirala recept za Marelica Parfait, koja se nalazi u njezinu stupcu u današnjem dijelu NY Times Dininga. Moram uroniti žlicu i uzeti prvi ukus.

Bilo je to poslastica gledati njezin posao i otkriti da su naši stilovi vrlo slični. Usred njezinog bakrenog ukrasnog kuhinjskog otoka (za prodaju u našim oglasnicima, unesite “otok” u okvir za pretraživanje), ona je i oprezna i jednostavna dok skicira svoje formule. Ona koristi olovku za bilježnicu u hranu koja je spljoštila hranu (laptop ostaje izvan kuhinje). Ona okusi prstima i puno se nasmiješi. Zatvara oči i miriše stvari.

Neočekivano mijenja zbog nedostatka sastojka ili slučajno velikodušnog zalogaja, a ponekad stvara nešto neočekivano bolje.

Spuštajući parfait s nekim njezinim ručno isporučenim seltzerom, u teškim rotacijama tijekom trudnoće i vrućine, uspoređivali smo bilješke o našim profesionalnim metodama i našim osobnim snovima za djevojčice koje će odrastati i jesti dobro, a možda i kuhati za majke.

Povezano:
• Honey-Apricot Parfait s grčkim jogurtom, orasima i cimetom (NY Times, 5. kolovoza 2008.)
• MelissaClark.net