Kuhinja je srce i duša doma

Kao dio svoje trajne ljubavi prema svemu Terence Conran (engleski dizajner i restauranteur) Maxwell nedavno je donio kući prešutnu stara kopija Conranove sada izrezbarene Knjige kuhinje i jedva smo ga spustili. To je najbolji izvor kojeg sam ikada vidio za izradu lijepih i funkcionalnih soba za kuhanje.

Ne samo da pokazuje lijepe kuhinje – iako to i čini – pomaže čitatelju da razumije kako i zašto kuhinje održavaju duh doma živog.

To je knjiga koju sam oduvijek želio pisati. (Oops, Conran me pobijedio prije dvadeset godina.) Evo prve rečenice:

Kuhinja pruža tjelesnu i duhovnu hranu, a za mnoge domove sada je srce i duša obiteljskog života.

Vidite zašto sam zaljubljen u ovu knjigu, zar ne??

Knjiga obuhvaća sve što biste ikada trebali znati o kuhinjama i ništa više. Prvo poglavlje nudi bogatu povijest kuhinja koja se vraća u Rimsku kuhinju Pompeja. Postoji odjeljak o malim kuhinjama opremljenim pametnim dizajnom rješenja za ljude koji zapravo kuhaju iz svojih malih kuhinja. Odjeljak Kuhinja na kraju je zamršen zamisljenim idejama i savjetima o tome kako kuhati kuhinju srca kucanja. Čak i popisi vrsta pločica ukazuju na zajednički cilj stvaranja kuhinje koja ne samo da radi i lijepa, već ima pravo snage za dobro kuhanje.

Iako je volumen dvadeset godina, vrlo malo toga se osjeća datiranim, osim žutih stranica. Iako se stilovi mijenjaju u smislu uređenja interijera (neki od tekstila i umjetničkih djela u domovima ljudi imaju određeno osamdesetih godina), uglavnom ova knjiga ispunjena je bezvremenskim idejama: što radi i što ne; što treba uzeti u obzir prilikom projektiranja od nule; što treba uzeti u obzir pri obnovi; detaljan opis materijala od podnih i countertops do police i rasvjete.

Ono što je bilo tako uzbudljivo u ovom otkriću jest da je to isto ono što sada pokušavamo učiniti na Kitchn i Apartment Therapy s našim turoperama i drugim postovima o dizajnu, materijalu i organizaciji. Conranov rad podsjeća me na Maxwella i mene o tome što su naši ciljevi u Apartment Therapy, gotovo dvadeset godina kasnije.

Knjiga kuhinje također me nadahnula da prođem prošlu godinu naših kuhinjskih putovanja i vidim mogu li spojiti svoju zbirku kuhinja koje smo prikazali na TheKitchn.com koji slijedi taj isti duh kuhinje kao srce i dušu dom. Evo deset od mojih omiljenih ture, od kojih svaka ilustrira duh kako kuhinja doista jest srce i duša doma.

• Adrian i Gregg’s Pacific Northwest Kitchen

• Jennifer i Jasonova zemaljska kuhinja

• Chef Laurent Tourondel’s country kuhinja

• Wes i Brianne’s Adorable Kitchen

• Kuhinja bez glutena djevojke

• Lupine & Dan radosna, organizirana kuhinja

• Paula Caillatova Splendid Paris Kitchen

• Gospodinova radna kuhinja

• Frank’s Swift i zapanjujući IKEA Remodel

• Matt i Blair’s Fresh Retro kuhinja

(Pokušaj) Kupujte ispisanu, ali još uvijek dostupnu knjigu: Terence Conran’s Kitchen Book by Terence Conran