Koja je razlika? DOCG, DOC i IGT talijanski vina

Uzmite bocu talijanskog vina, a vjerojatno ćete vidjeti neku od tih oznaka negdje na etiketi. Što točno imaju ta pisma i što oni znače? Nastavi čitati…

U drugoj polovici dvadesetog stoljeća Italija je odlučila uspostaviti niz zakona koji će osigurati kvalitetu i autentičnost vina.

Te zaštitne mjere imaju oblik zaštićenih zona u kojima proizvođači i proizvođači moraju poštivati ​​stroge propise kako bi bili ovjereni ovim zakonima. Zakoni također reguliraju stvari kao što je vrsta upotrijebljenih grožđa, sadržaj alkohola i koliko dugo vino ostaje u dobi.

Certifikacija se spada u tri kategorije smanjenja strogosti: DOCG, DOC i IGT.

Denominazione di origine Controllata e Garantita (DOCG): Vidjevši ovo na naljepnici vaše vinske boce, vinari su slijedili najstrože moguće propise kako bi to vino. Vino je testirano odbor koji zatim garantira geografsku autentičnost vina i njegovu kvalitetu. Trenutačno postoji samo nekoliko talijanskih vina koja se kvalificiraju za status DOCG.

Denominata di Origine Controllata (DOC): DOC vina su mnogo češća. Pravila koja reguliraju kvalitetu i autentičnost još uvijek su vrlo stroge, ali malo su velikodušnija od onih za status DOCG. Na primjer, geografska zona može biti malo veća ili pravila o tome kakvu vrstu grožđa može biti malo opuštenije.

Indikacija Geografica Tipica (IGT): Ova oznaka je stvorena malo nakon oznake DOC i DOCG kako bi se smjestili vinogradari koji nisu mogli ispunjavati sve DOC ili DOCG propise iz jednog ili drugog razloga, ali su i dalje proizvodili velika vina.

Kao što možete zamisliti, postoji podudarnost između označavanja određenog vina i njegovih troškova u trgovini! Također, nemojte automatski pretpostavljati da je vino DOC bolje od IGT vina – neka velika vina mogu se ušuljati ispod radara.

Povezano: Vino vijesti iz Italije: Brunello kontroverza

  Ali je poslušanje mesa pred kuhanjem vredno dodatnega napora?

(Slika: Emma Christensen za Kitchn)