Kod kuće u Seattleu s kuharom Renee Ericksonom

Kad je Renee Erickson otvorila svoj prvi francuski inspirirani restoran u Seattleu, Boat Street Café, jedva je bila izvan koledža, a glavni je način bila uz pomoć prijatelja i obitelji, ali ne i puno više. Brzo naprijed nekoliko desetljeća, a ona je postala kamen temeljac Seattleove scene hrane, s nagradom James Beard i naglom nakladom nacionalnih pohvata.

Njezini restorani – kitovi, morska trava i tesar, Bateau i Bar Melusine, plus Bar Barnacle i Donut Shop General Porpoise – su mamci za bilo koji hrana nadahnuti Seattle posjetitelj. Ljudi dolaze po dekor kao i hranu. Uvijek svijetle i prozračne, s prilično podebljanim bojama i čudesnim doticajima, Reneeove točke su produžetak njezina oka za dizajn. (Očito je bila glavni lik.)

U svojoj kući kuhinji, isto estetski vlada. Bez obzira na to jesu li to ručno odabrani antikni noževi s kostiju iz antike u Francuskoj ili vintage ploče s eBaya, svaka stavka u Reneeini kuhinji zrači ljepotom bez da se osjeća dragocjenom ili neprirodnom. Probuli smo se u njezinu kuhinju kako bismo saznali kako to radi kod kuće.

(Slika: Charity Burggraaf)

Posjet s Renee Erickson (& Arlo) u Seattleu

Kada je riječ o kuhanju kod kuće, Renee Erickson, okrunjena kraljica restorana u Seattleu, suprotnost je regala – pogotovo kad provodite neko vrijeme u svojoj udobnoj kući obrtnika, gdje živi sa svojim mužem Danom i slatkim Pas Arlo.

Njezina nedavno obnovljena kuhinja je sve o funkcionalnosti. Uobičajene predmete kao što su tanjuri, posuđe, lonci, noževi i posuđe su sve unutar dosega ruke. Čuva svoj vrt pun svježih biljaka, tako da je uvijek lako dodati svijetle, svježe okuse na last minute jela.

Kad zabavlja, vole ugostiti velike zabave na otvorenom, tako da njezina kuhinja izlazi u dvorište, gdje divna ploča od mramornog ploča poziva nekoga s čašom rozete koji će doći, sjesti, razgovarati.

Srećom za nas, uvijek je sretna što govori o strategiji kuhinje.

Što ste više tražili kad ste redizajnirali svoju kuhinju?

Kuhinja je na stražnjoj strani kuće, a prije, bila je mračna. Htjela sam više svjetla i svježeg zraka iz operativnih prozora, koje smo postigli dodavanjem tri posve nove prozore.

Također sam htio puno prostora za pohranu, ali zato što sam sklona držati hrpe i hrpe ploča na ruci za zabave, trebala sam policu koja je bila čvrsta, kao i lijepa.

Osim toga, prije nisam imala gotovo nikakvih protupodručja. Prebacivanje na hladnjak i zamrzivač prostora ispod peke dala mi je više prostora za kuhanje.

Očito ste naučili kako iskoristiti male prostore, na način na koji svaki kuhar mora u kuhinji restorana.

Apsolutno. Moja najnovija opsesija je moj lonac, koji je nov. Napravio ga je naš prijatelj Chris Freed, od slatkog bicikla, ovdje u Seattleu. On je tako talentiran – za nas je napravio mnogo prilagođenih komada na našim restoranima u Capitol Hillu, kao i čudesnom čeličnom i mramornom stolu u mom dvorištu. U svakom slučaju, volim da se stalak osjeća kao mesnica sagrađena za lonce. Kuke su također prilagođene, razdvojene na tri, tako da su mi neki lako dostupni, ali tako da moj muž, koji je visok, neće udariti glavom. Brass će također biti jako lijep.

Kao kuharica restorana, koristite li stvari koje redoviti domaći kuhari ne koriste?

Čak i kad kuham za publiku, nisam zainteresiran za pretvaranje moje kuhinje u restoran. Uvijek se oslanjaju na jednostavne alate, kao što je dobra roštiljna tava i moj žbuka i šuga. Ja sam čvrst vjernik u tome što hranu daje većinu kuhanja. Moja ideja gadgeta je dobar, oštar nož.

Ono što je uvijek u vašoj kuhinji?

Moj pas, Arlo. Uvijek sjedi u središtu kuhinje i gleda me kako kuham, čekajući užitak.

Ha! A što je s hranom? Ono što ste uvijek držali pri ruci?

Maslinovo ulje, sigurno. Uvijek imam hrpu različitih – dorade nafte iz Maroka, središnje Italije i Sicilije, uz ponekad i više svakodnevnog ulja za kuhanje iz Maroka. Uvijek imam veliku solnu sol i solane, tave sirovih orašastih plodova, konzerviranih limuna, žitarica i sirovih graha. Iz hladnjaka koristimo puno Sriracha, yuzu koshu, kimchija, kiseli krastavci i citrusa. I bilje, naravno – ali idealno, u sezoni, mogu izvući one iz vrta.

Kakvog se biljnog vrta najviše oslanjate?

Lišće lišća. Mogu koristiti i druge stvari poput peršina ili bosiljka češće, ali stvarno ne postoji ništa poput svježeg zaljeva.

(Slika: Charity Burggraaf)

Vaša kuhinja također prelijeva s kuharima. Što zarađuje kuharicu mjesto na vašem kuhinjskom stolu?

Pa, puno knjiga završava s mojim dolaskom kući, ali one na stolu ovise o sezoni i što sam najviše uzbuđen da učim (ili ponovo učim). Volim gledati hrpu raznih knjiga odjednom, pa mogu usporediti mnogo različitih načina da radim istu stvar. Nije u redu ako je knjiga lijepa!

Hvala na posjeti, Renee i Arlo! Posjetite Renee u njezinim restoranima u Seattleu. Ili, fili virtualnu turneju, stranicu kroz njezinu kuharicu, Brod, kit i morska trava: izbornici i priče.