Kako slavimo Božić u Libanonu

Kao jedan od najcjenjenijih blagdana godine, Božić u Libanonu je vrlo poseban trenutak. Pogotovo zato što je zajedničko svjedočenju vjerskih i političkih podjela izdvojenih dok svi zagrljaju božićni duh. Iako Libanon pripada stanovništvu od 18 različitih sekti (s više od 30% kršćana) i burne povijesti koja proizlazi iz tih vjerskih razlika, divno je vidjeti božićni duh živ i dobro u domovima diljem zemlje, bez obzira na obiteljska religijska pozadina.

(Slika: Bethany Kehdy)

Dok je Božić u Libanonu u nekom smislu bio oduzet od nekih njezinih teoloških korijena, usvajanjem više zapadnih tradicija, poput božićnog drvca i Božića (Baba Noel), mnoge njegove jedinstvene tradicije i dalje se prakticiraju, svečano iskustvo starog svijeta i novog.

(Slika: Bethany Kehdy)

Od glamuroznog glavnog grada Bejruta do čudesnih sela, obrta, ukrašenih božićnih drveća, svjetlucave svjetlosti i rodnosti vrlo su standard; iako je rođendan, koji označava Isusovo rođenje, prevladava nad božićnim drvetom. Braća ili jaslice služe svrsi ponovnog stvaranja scene Isusovog rođenja, zajedno s Josipom i Marry figuricama, zagrijavanjem životinja i darovanju pastira i kraljeva. Dječji vrtić je iznimno važna praksa jer se smatra da blagoslivlja dom i obitelj i mjesto gdje se molitva za krunicu održava za vjerske.

(Slika: Bethany Kehdy)

Na Božić, sjeme sjemenja dolazi do životne prirode. Četrnaest dana prije Božića uzgojene grah i sjemenke kao što su slanutak, široko grah, leća, zob i pšenica se uzgajaju na vlažnoj vunoj vuni. Do Božića, biljke će imati dostizanje šest ili više inča duljine i ove grmlje popuniti pukotine od rodonosti i drugih dijelova kuće.

Božićna misa je još uvijek slavna tradicija u Libanonu, kao što je tradicionalni ples, poznat kao dabkeh, gdje se ljudi pridružuju rukama kako bi oblikovali krug ili polukrug i otisli na izvorne melodije udaraljki.

(Slika: Bethany Kehdy)

Na Badnju Božić ili Božić, ovisno o poželjnim običajima obitelji, voljeni se okupljaju kako bi proslavili pravi levantinski blagdan. Božićni stol prikazuje eklektičnu mješavinu jela, prikazujući bogatu libanonsku povijest kulturnih utjecaja. Jedna će se naći tradicionalna kebbeh pita, libanonsko nacionalno jelo od mljevenog mesa i burghul, često posluženo u toplom umaku od jogurta (simbol snijega) uz puretinu ili piletinu s začinjenom, nutty rice, tabuleh, mezze pločice humusa i repa i tahini salata, janjećeg rotis i još mnogo toga.

(Slika: Bethany Kehdy)

Za pustinje, francuski pečat mandata je uvijek tako prisutan s buche de noel, koji milostima stol svake kuće u Libanonu, a istodobno postoji i tradicionalna meghli (rižinog brašna, anisa i pjenušavog pudinga), koji se često vrši u slavljenju novorođenčadi, pa je za to vrijeme slavljenje Isusova rođenja.

Komercijalni aspekt davanja darova usvojen je s punim srcem; i djeca čekaju posjet Pape Noela (francuski) ili Baba Noel (Frablish). Obično netko u obitelji oblači se kao Djed Božićnjak dok se djeca okupljaju pokraj božićnog drvca za raspršivanje darova. U Libanonu Djed Mraz se također koristi za socijalne usluge tijekom sezone.

Dakle, kako kažemo na arapskom jeziku, “Eid Milad Majid” ili “Slavno rođenje” na koje možete odgovoriti “kul am wa enta bi-khair”, što znači “može vas svake godine naći u dobrom zdravlju”. želite, jednostavan Joyeux Noel će također dobro raditi.

(Slika: Bethany Kehdy)