Kako mogu sigurno sačuvati domaće juhe? Pitajte stručnjaka za gosta: Pitanja konzerviranja za Marisa McClellan

P: Rečeno mi je da je u redu da koristim sterilizirane staklenke i stavim ih u vruću juhu – a zatim ih okrenite naopako i pustite ih da se zatvore.

Je li to dobra metoda za hranu s niskim rizikom?

– Pitanje koje je postavio Tara

Marisa: Tara, tko vam je rekao da je to odgovarajući način da vas topla juha uvelike zabluda. Juha je nisko kiselinska hrana, što znači da je to fantastično okruženje za rast botulizma. Dok ćete postići pečat s metodom naopako, to neće biti jaka i postoji ogromna šansa za zagađivanje i kvarenje. Dakle, molim vas, ne pokušavajte staviti juhe na ovaj način (i ako ste već to učinili, u interesu sigurnosti, preporučujem da ih odmah izbacite).

Jedini način očuvanja juhe i zaliha jest pritisak ih ili zamrzavanje.

Marisa McClellan, naš gostni stručnjak ovog tjedna, odgovara na vaša pitanja o konzerviranju i konzerviranju. Marisa piše Food In Jars, blog posvećen konzerviranju, konzerviranju i drugoj hrani u staklenku. Također predaje konzerviranje radionica.

Marisa nije mogla doći na sva vaša pitanja ovaj tjedan, ali idući će odgovoriti na još neka od vaših pitanja na njezinu blogu ovog vikenda. Zato provjerite jeste li se prijavili tamo i provjerite je li odgovoreno na pitanje konzerviranja!

Prethodna pitanja o konzerviranju koju je odgovorila Marisa:

• Je li sigurna za mesne umake?
• Moj Jagode Jam je prošao loše! Zašto se to dogodilo?
• Je li u redu ako postoje mjehurići zraka u gotovim jarama?
• Je li sigurno koristiti vlastite recepte za konzerviranje?

(Slika: Faith Durand od juhe od češnjaka od tikvica)