Kada koristiti staklo Bakeware i kada koristiti Metal

(Slika: Janice Lawandi)

Pečenje lasagne? Pita? Pečenje? Kada odaberete tavu za pečenje ili pečenje hrane, posuda za koju se dosegne ne bi trebala biti samo prvi koji možete zgrabiti, bez obzira na materijal, jer su neki materijali sjajni za određene situacije i strašni za druge.

Većina nas se gravitira prema metalnim pločicama za pečenje kad smo pečeni hrpa kolačića, ali staklena jela za lasagne i lonce. Gotovo je instinktivno, ali postoje razlozi za odabir metalne posude iznad stakla ili obrnuto.

Kada koristiti Staklo Bakeware

Staklo je a loše dirigent topline, ali također ravnomjernije raspodjeljuje toplinu. Što to znači jest da staklo brzo ne podiže toplinu, ali kada je staklena posuda vruća, ostat će mnogo više zagrijana izvan peći. To može biti odlična značajka ako poslužavate lonce ili brašere koje biste željeli ostati topli što je duže moguće jednom iz pećnice i postavite na stol. To vrijedi i za keramičke posuđe.

Staklene posude se ne preporučuju kada želite hraniti hranu jer se mogu razbiti. U stvari, staklene posude nikada ne smiju se koristiti u izravnim uvjetima visoke topline, kao na stovetopu (osim ako nije drugačije određeno od proizvođača). Dakle, ako pečete meso i želite staviti posudu na štednjak nakon toga, stavite metalnu posudu za prženje, a ne staklenu posudu, inače ćete morati prvo prenijeti sve u posudu prije nego što stavite svoj umak. Osobno, ne sviđa mi se stvaranje više prljavih jela nego što im moram pri izradi večere.

  • Staklo Bakeware DA: Staklene i jela od brašna koja će biti poslužena izravno na stol.
  • Staklo Bakeware NO: Prilikom prženja ili prebacivanja iz pećnice na ploču za pećnicu.

Kada koristiti Metal Bakeware

Metali, osobito aluminij su općenito bolje u provođenju topline: oni pokupiti to topline, ali može izgubiti opet brzo.

Zgrabite metalne posude za pečenje kada želite da se hrana brzo zagrije i ako želite da se smeđu, kao kad ste prženi krumpirom.

A zato što su metalni pećnici za pecivo boljih konduktera topline, oni će se također brže hladiti kada se dohvati iz pećnice. Ako ulažete u aluminijske ploče za pečenje, odlučite se za deblji stupanj aluminijuma tako da mogu poslužiti i za pečenje kolačića bez da im se prerano brzo zagrije.

Izbjegavajte upotrebu metalnih bakarskih proizvoda, naročito željeznih i aluminijskih posuda, s reaktivnom hranom (hrana koja je kisela ili bazična), jer će ta hrana reagirati s metalom, zamućivanje posude, ostavljajući sivkastu boju na sloju hrane u dodiru s površinom u tavi i često dodaju neželjeni metalni okus na one namirnice. Primjeri stvari koje ne bi trebali kuhati u aluminijskim ili lijevanim željeznim posudama su slatkiši voća i ukusni klaonice. Naučio sam ovu lekciju na teškom putu kad sam otkrio da se moje ružmarino jagode razbijale doslovno su očistile površinu stare kutije za pečenje (vjerojatno aluminij) od moje bake, ali su također učinile plod okus metalik i izgledao sivkast. Ukusan plod na dnu bio je neumoljiv i uglavnom nejestiv.

  • Metal Bakeware DA: Hrana za brzo prženje i kada želite da se zatamnete
  • Metal Bakeware NO: Reaktivna hrana kao što je voće; namirnice koje želite zadržati na toplom vremenu prije posluživanja.

Napomena o izoliranim Bakeware

Neki limovi za pečenje zapravo su dva sloja metala s slojem zraka između njih. Zrak donosi slabu toplinu i stoga djeluje kao izolator koji znatno usporava prijenos topline i pomaže u izjednačavanju topline na površini ploče. Izolirani limovi za pečenje su izvrsno oružje u borbi protiv spaljenih kolačića.

Je li to ljepušan velik dio kako odlučite koji materijal upotrijebiti za donošenje posude za pečenje? Ili imate druge savjete i kriterije koji će vam pomoći pri odabiru stakla i metala?