Izlazak u Grčku: Veliki vina iz Peloponeza

Upravo sam se vratio iz prekrasnog vinskog izleta u Grčku, gdje sam posjetio vinorodne regije Peloponeza i Santorinija. S poviješću vina koja datira već preko 4000 godina, jedinstvenim tlima i mikroklime, te više od 300 autohtonih sorti grožđa, nije čudno što vina diljem svijeta zagrljaju grčka vina tako entuzijastično. Kuhajte grčku hranu i pronađite veliku bocu grčkog vina kako biste olakšali bijeg u ovoj predivnoj zemlji.

Peloponezu i njezine vina

Peloponeza, smještena na zapadu Grčke, ima dugu povijest i nasljedstvo vinove loze i vinogradarstva. Čak se i Homer uputio u regiju kao Ampeloessa, što znači “pun vina”. Danas je regija poznata po vinima velike raznolikosti i složenosti.

Stvarno sam bio oduševljen time koliko je hrapav, planinski i udaljen dio regije – daleko od naše neposredne asocijacije Grčke sa suncem, pijeskom i plažom. Vinogradi se rasprostiru na obroncima i pločama diljem regije, a imaju koristi od velikih nadmorske visine i hlađenja noćnih temperatura za proizvodnju vrhunskog grožđa.

Glavne nazive koje traže od Peloponeza jesu Nemea, Mantinia i Patras.

 • Vina iz Nemee su crvena i izrađena su od autohtone sorte Agiorgitiko (A-yeer-YIT-iko), također poznat kao St. George. Agiorgitiko je jedna od Grčke najplemenitijih crnih sorti i čini vina koja su duboko u boji, aromatski, s osvježavajućom kiselosti, mekim taninima i napunjenim zrelim plodovima bobica.
 • Mantinijska nazivna vina su bijela, izrađena od lijepo aromatične autohtone sorte Moschofilero (Mos-ko-fee’-le-ro), koji ima ružičastu siva koža. Stoga su vina vrsta Blanc de Gris. Osjetljivo, cvjetno i rijetko iznad 12% alkohola, vina su izvrsno osvježavajuća s nagovještajem začina. Dovoljno svijetle da uživaju sami, također se spajaju fantastično s mnogim predjelima i laganim jelima. Razmislite salatu od grčke salate, fete i lubenicu.
 • Apelacijska vina iz Patra uključuje suhu bijelu boju nastalu iz autohtone sorte Rhoditis, dva slatka bijela vina od Muscatovih sorti i slatki utvrđeni crveni od lokalnog Mavrodaphne i Korinthaiki grožđe.

Pored ovih vinova podrijetla, Peloponezov je domaćin velikog broja regionalnih vina (VDP), gdje se često domaće sorte miješaju s međunarodnim sortama.

Vinski putovanje kroz Peloponezu

Naša prva stanica na Peloponezu bila je na Domaine Papaioannou u Nemei, gdje su nas pozdravili vlasnica Kathy Papaioannou, kći vlasnika Thannisa Papaioannoua, koji je vodio kušanje svojih vina prije nego što nas je pozvao da dodatno uživaju u vinu, a slavimo na svim vrstama tradicionalnih peloponezijskih jela.

Sljedeća stanica bila je Domaine Skouras, nedaleko od slikovitog grada Napflio, gdje nas je vlasnik George Skouras pokazao oko svoje moderne nove vinarije, pričajući o njegovim visinskim vinogradima (3000 stopa iznad razine mora) i njihovu važnost u stvaranju vina velike ravnoteže i svježine.

Nakon toga slijedi slavna večera lokalnih grčkih jela, koja su tako čudesno uparila svoj uzbudljivi asortiman vina. Posebna omiljena uparivanje bila je posuda pržena crvena paprika punjena kremastim fetusom i čaša od 2008 Skouras Moschofilero bijelo vino.

Sljedećeg smo dana krenuli Domaće Tselepos, koji se nalazi nedaleko od grada Drevne Olimpije, gdje su se odvijale prve olimpijske igre. Susretio nas je Burgundski obučeni vlasnik Yiannis Tselepos, koji je 1989. godine osnovao Domaine sa svojom suprugom Amaliom. Prvo je bio posjet njegovim zapanjujućim vinogradima postavljenim na 750 m, gdje smo uživali u dobrodošlom i osvježavajućem staklu njegove Amalije nakon njegove supruge) pjenušava vina. Tselepos je jedina grčka vinarija koja proizvodi tradicionalno pjenušavo vino. Amalia je 100% Moscofilero. Elegantno je i profinjeno s upornom mousseom sitnih mjehurića. Moscofilero je njegova glavna sorta (60% njegovih sadnica), uz neke Chardonnay, Agiorgitiko i male količine drugih međunarodnih sorti.

Kasnije, još uvijek na području Mantinia, krenuli smo prema drugoj dobro zvanoj imovini, Domaće Spiropolous, gdje su nas upoznali UC Davis obučavali Apostole Spiropolusa. Vinogradi su u središtu Peloponeza, uglavnom na visoravni Mantinia na 650m nadmorske visine, ali ima i neke u Nemei. U Mantiniji se fokusiraju na Moscofilero i neki Rhoditis za bijelce, au Nemei, Agiorgitiko za crvene, s malim količinama Bordeauxovih sorti i nekim Syrahovim sadnicama.

Sljedeći dan bio je prava poslastica. Počeli smo s posjetom Domaine Mercouri, koja datira iz 1864. godine. Ovdje su nas okupljali briljantni braćo Vasilis i Christos Kanellakopolous (četvrta generacija obitelji Mercouri) oko povijesne imovine, dok su desetine paunova učinile svoju moćnu stvar, kao divovski sv. Bernardov pas zadugo snooziran u Sunce. Nakon posjeta i kušanja, na terenu je postavljen nevjerojatan ručak, usred sjenovitog drveća. Ovdje smo lijeno i sretno uživali u vinima s gastronomskim nizom meze i druge lokalne hrane. Uz domaće grčke sorte grožđa, Mercouri Estate je posebno poznata po crvenim vinima iz talijanskog Refosco grožđa, koja je odrasla na imanju već niz naraštaja, a velik je otac braće u Italiji doveo iz Friuli.

Naš zadnji posjet prije izlaska iz Peloponeza bio je Domaće parparoussis, lijepom imanju pokraj Patra. Vlasnik Thanasis Parparoussis također je obučio Burgundija, bio je jedan od prvih novog vala grčkih vinara. Danas njegovi kćeri Erifili i Dimitra, rade uz njega u vinari.

Kao i uobičajenije autohtone sorte grožđa, Parparoussis također njeguje rijetku vrstu Sideritis. Gotovo zaboravljena sorta čini divno, svjetlo bijelo vino, s puno citrusa. Parparoussis je jedina nekretnina koja raste ovu rijetku raznolikost.

Nakon mnogo rasprava i kušanja kroz vina, bili smo vrlo razmaženi s ukusnom večerom, sve kuhano od Thannisove vrlo talentirane žene. Kao što smo slijedili tečaj, svi smo se opustili u večernjem zraku, do zujanja zvukova obližnjih zrikavaca i istinski uživali u vinu, kako ih treba uživati, uz ukusnu hranu.

Vina za kušanje kod kuće

Trebalo bi uzeti popis svih vina, tako da sam odlučio ograničiti ga na mali izbor vina koje sam osobito uživao i dostupan u Sjedinjenim Državama. Dok se cijene mogu razlikovati od države do države, ova vina koštaju između 15 i 25 dolara, nevjerojatna vrijednost s obzirom na visoku kvalitetu.

 • 2004 Papaioannou vinogradi, Nemea – Jedinstven vinograd crvena od 100% Agioryitiko. Izrađen je od 40 godina starih vinove loze i 18 mjeseci u hrastu. Atraktivan zrelo voće bobičastog voća s naznakama začina, muškatnog oraščića i češnjaka. Hrast je dobro integriran.
 • 2008 Skouras Moscofilero, Mantinia – Zadivljujući cvjetni nos, sa notom kruške, Meyer limunom i talkom. Osvježenje na nepcu s pikantnim đumbirom na završetku. vrlo čist i čist.
 • 2008 Skouras Cuvée Prestige Bianco, VDP de Peloponnese – Izrađena od smjese 50% Rhoditis i 50% Moscofilero sorti. Čista, svjež i svjež sa suptilnim slojevima mandarina, sočan narančasti mandarin, i bilješke lisnatih lista i slatkog začina.
 • 2006 Skouras Megas Oenos, VDP de Peloponnese – Izrađene su od 60-80 godina starih vinove loze koje su na svojim podlogama. To je mješavina 80% Agiorgitiko i 20% Cabernet Sauvignon. Slojevi složenih aroma i okusa. Zreli crni voće – trešnje, bobice i ribizli miješajući se s ukusnim biljnim bilješkama i savjeti od zemlje i kože. Velika dubina i duge duljine.
 • NV Domaće Tselepos Amalia Brut, Methode Traditionelle – Pjenušavo vino od 100% Moscofilero grožđa. Elegantna, blijeda boja limuna, s profinjenom, postojanom mousse. Atraktivne note latice ruže i svježe pečeni kruh.
 • 2008 Domaine Tselepos Moscofilero, Mantinia – Živo i osvježavajuće. Bilje citrusa, bijelo cvijeće i napojnice začina. Divno vino.
 • 2006. Ktima Driopi Agiorgitiko, Nemea – Vrlo klasično i svježe, sa slojevima zrelog bobičastog voća i atraktivnim suptilnim dimnim notama. imanje u vlasništvu Domaine Tselepos.
 • 2008 Mercuri Estate Foloi, VDP Pisatis – Izrađena od mješavine Rhoditis i Viognier, ima osjetljive aromate citrusa, kao i breskve i marelice. Osvježavajući i čist, savršen je partner ribljih i plodova mora.
 • 2008 Mercuri Estate Kallisto, VDP Ilia – Mješavina sorti grožđa Assyrtiko i Robolo. Svježi, sočan i pun okusa limuna i vapna, s cvjetnim notama i kremastom sredinom nepca.
 • 1997 Domaine Mercuri VDP des Letrinon – Mješavina od 85% Refosco i 15% Mavrodaphne. – Spicy, zemljani, slojeviti arome na nosu s dodirom savjeta. Okusi makere trešanja, gorka čokolada i začin. Tanini su još uvijek prilično čvrsti, ali dobra koncentracija, dubina okusa i duge duljine. Na vrhuncu. Pijte sada.
 • 2008 Parparoussis Sideritis, VDP de Achaia – 100% sideritis. Kao što je napomenuto gore, čisto, svježe i lagano, s atraktivnim aromama i okusima citrusa. Fantastično kao apéritif ili s meze jelima.
 • 2008 Parparoussis Cava bijela mješavina – 50% Athiri i 50% Assyrtiko – od grožđa koje iz Japana iz Santorina. 40% fermentirano u hrastu. Začinjene, dimljene note koje se miješaju s kruškom i kamenim voćem.
 • 2004 Parparoussis Taos Cava – regionalno vino Ahaje – napravio 100% od lokalnog Mavrodaphne grožđa i suho (Mavrodaphne se obično koristi za izradu slatkih desertnih vina). Duboka crvena boja, začinjena i zrela crna aroma trešnje. Puno tanina, ali zrelo i glatko. Duga duljina.

To su samo kratki izbor mnogih vina koja su uživali u Peloponezu. Danas srećom, gotovo svaki dobar restoran nosi najmanje jednu ili dvije grčke vina, a većina progresivnih trgovina vinom daje više polica za grčka vina. Ako još niste upoznati s tim prekrasnim vina, koja su tako savršena utakmica za hranu, idite ih provjeriti. Nemojte se odložiti nepoznatim nazivima grožđa. Vina su fantastična. Uživajte i pobjeći u Grčku. Sljedeći tjedan objavljivat ću o vina iz Santorinija.