Ispovijesti restorana za jelo: 4 jela u stvarnom životu

Ah, veliki američki restoran. Blistavi countertops, krom, beskrajne šalice kave, lijek za zajedničku mamurluk. I ne zaboravimo one konobarice s pametnim pletenjem s njihovim uniformnim haljinama, pregačama u štapićima i srcima zlata. (Vidi: Mildred Pierce, Keri Russell u Konobarica, i naravno Flo “Kiss my Grudet” Castleberry.)

Ali kakav je život konobarice u restoranu? Nemojte pogriješiti: Koliko god bilo zabavno kao što je to za vas da prodajete ta jaja i šunke u vintage kožnoj kućici, vaša konobarica naporno radi svoj novac. Vrlo teško. Ona vidi neke lude stvari, bavi se nekom dobrom dramom i stavlja u ruke s puno šljivanki iz javnog blagovaona – možda čak i vi.

Odlučili smo istražiti. Evo što su četiri konobarice u stvarnom životu morale reći.

***

“Sjećaš li se onog starca koji je sjedio tamo na pultu?”

“Mandy” (a ne njezino pravo ime) probija glavu prema sredini brojača za objedovanje dok izvuče cjevčicu usana iz njezine pregače i metodički primjenjuje matiranu ružičastu usta s štapićem. “Došao je ranije za doručak. Zaspao je na šalteru, probudio se i naredio ručak – i prešao mi $ 2.”

Prema Mandyju, takav ekscentrični ponašanje patrona nije neobično ovdje u Melrose Dineru, žurbenoj južnoj Philadelphskoj ustanovi od 1935. godine. “A ti su trojica starica srušena na kraju brojača?” nastavlja. “Dva dolaze samo ako je onaj kraj na kraju, on plaća za njih, dobit će tvrdo kuhani sendvič za jaje i sir, mala redovna voda i limun seltzer, stavio limun u običnu vodu jednom i on je gotovo imao stane. On obično savjetuje $ 1. ”

***

Priče o starijim ljudima koji se ne mogu podići ne bi mogli biti s romantičnom idejom većine ljudi, ali Mandyov čarobnjak starijih ljudi, konobarica, nije anomalija. Kao što se ispostavilo, diners i starci idu zajedno kao, dobro, kao diners i starci.

“Ruby”, bivša hostesa u restoranu u Oaklandu u Kaliforniji, prisjeća se: “Imali smo ubojicu redovnika, uglavnom samohranih staraca koji su sjedili na šalteru, i naučio sam teški način da ih trebate rano rano ako ne želiš da te cijelo vrijeme udaraju na tebe … Jedan starac je svakog pojedinca donio svog coworkera buket cvijeća, nije bila seksualna, romantična ili grabežljiva stvar – bio je doista slatki stari 80-nešto – ali se sjećam da je moj suradnik žalio što bi radije imala gotovinu za kupnju cvijeća. ”

Naravno, bez obzira na vrstu restorana, za savjetnike za konobarice zaista su to sve o čemu se radi. I možda zbog opuštene atmosfere – i kasno u noć – neki poklonici restorana čini se da se osjećaju prijateljski banter, uz kavu i pita, dio zarada taj savjet.

“Osjećala sam se vrlo svjesnom činjenicom da smo pružili ovo iskustvo druženja za naše redovnike”, prisjeća se Ruby. “I bilo je to neugodno kada bi vas netko konačno zatražio da se družite nakon satima, da morate biti što više milosrdni i također postavite tu granicu i podsjetite ih da ako ne budete plaćeni, ne biste bili u nekoga tko je dvostruko stariji od vas koji cijeli dan visi u šalteru za večeru na domaćice. ”

Porscha, bivša konobarica u predgrađu Austin, TX, restoran, prisjeća se: “Nisam, ponekad, kao i koliko je svaki klijent pokušavao biti sa mnom, pogotovo kada su ta poznavanja uključivala stvari kao što su seksualno uznemiravanje ili šale viceva. ”

“Betsy”, bivša konobarica u restoranu u sjevernom središnjem Illinoisu, priznala je, ahem, tit za tat, i koristi sustav u njezinu prednost. Sjećam se: “Brzo sam shvatio da imam bolje savjete kad sam nosila košulje niske košulje, a to sam bespomoćno radio. Nikada nisam bio eksplicitno seksualno uznemiren – većina kupaca bila je vrlo ljubazna i poštovana, iako je jedan starac u svojoj 90-ih godina nikada nije naučio svoje ime i umjesto toga je nazvao njegovu djevojku u petak. Bio sam svjestan da su neki od muškaraca koji su me dobro informirali, učinili to više za pogled, nego za moje vještine u točenju kave. ”

***

Ne samo da su klaunizirani starci koji konobarica za jelo moraju podnijeti – pogotovo u kasnim smjenama. Porscha se sjeća vremena kad je jedan zaštitnik bio toliko pijan da je mislio da je u kupaonici i počeo “pročešljati po podu”. A Mandy kaže da noćna ludost nije neuobičajena u 24-satnom Melroseu.

“Ne radim preko noći, ali čujem priče”, kaže ona. “Jedan je muškarac ušao i bacio sve čačkalice na stol s fakultetima, vodom ubrizgao blagajnik, a zatim izašao i bacio hranu na prozor, vraćao se i kuhalo ga je kuhalo. ”

***

To je rekao, neki redovnici čine posao isplati. “[Jedan redoviti] jednom je čekao 40 minuta da sjedne u mom odjeljku”, kaže Porscha. “Što je smiješno i neprimjereno čekanje na $ 5 vafli ili prženi krumpir kojeg smo prethodnog dana odmrzavali. Njegov račun je uvijek iznosio manje od 20 dolara i uvijek mi je dao 10 dolara. Uvjeravam vas da ni moja sposobnost služenja ni moj stav zaslužuju to postotak.”

A Mandy kaže da je njezin posljednji rođendan jedan od njezinih redovnika dao joj 20 dolara i rekao joj da “kupi sami lijepo piće”.

No, tip od 10 ili 20 dolara od voljenog redovnog svakako nije norma, a ne precizira prepun napunjen flirtovima i cheapskatesima. Dakle, sljedeći put kada se vi i vaši prijatelji približite vašem omiljenom restoranu za doručak za mamurluk ili kolač od pite, nemojte biti jedan od dva kotača. Sigurno znam da neću.