Hoće li Stvarni slatki krumpir stojiti?

Slatki krumpir. Narančasto korjenasto povrće izvrsno za pečenje i sjajno posuto smeđim šećerom, zar ne? Pa, ponekad. Obično su kvalitete koje razlikuju slatki krumpir od njihovih ne-čak povezanih rođaka jame su suptilne. Ali kada pokušavate stvoriti recept napravljen posebno s slatkim krumpirom, ta razlika postaje ogromna.

(Slika: Stephanie Barlow)

Imala sam nejasan pojam razlike između slatkog krumpira i jamsta (nagovještaj: oni nisu ni dio iste obitelji), ali su shvatili da je slaba jer izgledaju vrlo slično. Dok sam prošle godine posjetio Singapur, uzeo sam kuharsku klasu i naučio napraviti desert zvanu ondeh ondeh. Ovi slatkiši bili su poput ničega što sam prije okusila – šuplje kuglice od tijesta krumpira skuhane samo dovoljno dugo da se otopi šećer do konzistencije karamele, a zatim se prevuče u svježi ribani kokos. Tijesto se nekako osjećao lagano, a tekući centar za karamele prasnuo je prvim zagrizom. Nisam ih mogao dobiti dovoljno.

Osim što ima razliku od jams, slatki krumpir ima i drugačiju hranjivost. Tijesto se osjećao isto kao što sam umakao rižinog brašna i šećera u parni i pire slatki krumpir. Međutim, nakon što je kuhano, tijesto se proširilo i uzeo gustu, žilavost kad se jede. (Klasično ponašanje jama, od tada sam naučio.) Nepotrebno je reći, samo sam dobio preko polovice jednog ondeh ondeh (bi li to upravo ondeh u ovom slučaju?); jednostavno nije dobro.

Tako sam počeo tražiti pravi slatki krumpir. Prvo, samo pokušajte googling razlika između dva i vidjeti ako se ne zbune. Komisija za slatki krumpir Sjeverne Karoline objašnjava:

Slatko, narančasto korijensko povrće koje se često misli kao jama u Sjedinjenim Državama zapravo je slatki krumpir. Sve takozvane jame su slatki krumpir. Većina ljudi misli da su dugi, crvenkasti slatki krumpiri jamseti, ali zapravo su samo jedna od mnogih vrsta slatkog krumpira.

Znači, netko je, unatoč svemu, uspio pronaći jedinu jami? Ili sam završio s narančastim slatkim krumpirom koji jednostavno nije djelovao kao zelen? Izgledao sam teže i nalazio bijeli krušni krumpir na Whole Foods u New Jerseyju. Sigurno je to bilo. Bilo je malo lakše kuhati, a meso je bilo škrobno nakon kuhanja, više poput krumpira, a nije bilo žičano poput jame. Ondeh ondeh su bili lagani, a nisu gusti i žvakali kao i prije. Uspjeh! Sada, ako bih samo mogao odrediti punjenje, imao bih nešto.

Jeste li ikad pokušali pronaći pravi slatki krumpir?