Gladan čitač: hobiti, gljive i bacon

Što bi mjesec gladnog čitača bio bez pozivanja na J.R.R. Tolkienovi hobiti i njihova vječna ljubav prema gljivama? Mali, kućanski ljudi u tim knjigama imaju ogromnu ljubav prema hrani koja daleko nadmašuje njihove minijaturne okvire. Pravilan doručak je jedna od njihovih velikih ljubavi, a gljive i slanine glavni su među svojim strastima. Ovo je omiljeni izvod…

Hobiti su krenuli na njihov epski potraga, ali s prečacom prvo kroz izrazito prozaično polje gljiva. Nalaze se u farme gljiva, koji im hrani gozbu.

Za kratko vrijeme četrnaest je sjeo da jede. Bilo je puno piva i moćno jelo od gljiva i slanine, osim mnogih drugih čvrste farme.

Nakon uskog kista s zastrašujućim jahačima u mraku, poljoprivrednik ih šalje s darom.

Odjednom je stvorio veliku košaru ispod sjedala. “Gotovo sam zaboravio”, rekao je. “Gospođa Maggot je to rekla za gospodina Bagginsa, sa svojim pohvale.” Predao ga je i odmaknuo se, nakon čega slijedi zbor hvala i dobrih noći.

Promatrali su blijedi prsten svjetla oko svjetiljki dok su se spustili u maglovitu noć. Odjednom se Frodo nasmijao: iz pokrivenog košarka koju je držao, miris gljiva se dizao.

Kad ponovno dođu do sigurnosti, njihov prijatelj Fredegar pržio gljive – dovoljno za sve.

Pretpostavljam da vas trojica neće htjeti gljive ponovno? rekao je Fredegar bez mnogo nade.

“Da, hoćemo!” povikao je Pippin.

“Oni su moji!” rekao je Frodo. “S obzirom na mi od gospođe Maggot, kraljice među ženama poljoprivrednika. Odnesite svoje pohlepne ruke i služit ću im. “

Hobiti imaju strast za gljivama, nadmašujući i najsjajnije naklonosti velikih ljudi. Činjenica koja djelomično objašnjava mlade Frodovih dugih ekspedicija na poznata polja Marish i gnjev ozlijeđenog Maggota. Tom prigodom bilo je puno za sve, čak i prema hobitskim standardima.

Nismo hobiti, ali volimo i gljive i slaninu. Omiljeni recept quiche uključuje dobro smeđe gljive i ukusno ukusne komadiće slanine. Jučer smo pržili gomilu gljiva da idemo s uskršnjom janjetom, ostavljajući ih smeđima dobro prije mješanja, i okusom češnjakom i lukom. Stvarno ne možete pogriješiti s gorkim okusom mesa, umami – čine sve ukusne.

• Kupite Gospodara prstenova, 13,60 dolara u Amazonu