Da li visina ulijevanja razlikuje u aromi kave?

Reddit je domaćin bezbroj mjesta za razgovor o svemu od Star Warsa do šivanja. Postoji više od milijun zajednica za raspravu na osnovi svakog predmeta s kojeg se možete sjetiti, od osobnih financija do drame odnosa. Postoji čak i cijela subreddit o slikama oblaka.

Jedan od najpopularnijih subreddita je LifeProTips, gdje ljudi dijele korisne savjete koji olakšavaju ili poboljšavaju život. To može biti apsolutni zlatni rudnik dobrih savjeta, ali može biti i veliki izvor drame.

Nedavno je jedan od najvažnijih postova bio o kavi, koja će uvijek privući moju pažnju.

Izvorni konac savjetova bio je naslov: “LPT: Ispišite kavu s visine nekoliko centimetara (ili više), što će uvesti više kisika u otopinu i unaprijediti ukus.”

Autor izvorne pošte sugerirao je da, kada se kava iz francuskog tiska izlijeva u šalicu, osoba može dobiti bolji okus držeći francuski tisak veći. Izvorni je poster rekao da drži francuski tisak oko 18 centimetara iznad šalice, ali je sugerirao da bi neka osoba vjerojatno mogla upravljati šest centimetara bez puno prakse.

Na licu se to činilo kao vrsta vrha koja bi mogla raditi. Ako dobivanje više zraka u vinu čini okusom bolje, to bi moglo poslužiti i za kavu, zar ne??

Ali ta se ideja čini vrlo kontroverznom. Zapravo, nedugo nakon što je izvorna nit počela privlačiti veliku pažnju, pojavio se još jedan konac pod nazivom: “LPT: Nemojte pržiti kavu od visine. Možete spaliti sebe i malo ili nimalo razlikovati po ukusu”. U toj se niti netko šalio da je izvorna ideja možda došla iz tvrtke koja se bori s papirnatim ručnikom želeći povećati prodaju tako što je ljude tjerala da prolijevaju kavu po svim svojim šalterima.

U interesu da shvatim kako bi, točno, bolje kavu piti kod kuće, kontaktirala sam nekoliko stručnjaka za kavu kako bih vidjela što su mislili.

Jessica Easto, autorica Craft Coffee: Priručnik: Izrada boljeg kupa kod kuće, rekla je da će sama morati testirati proces kako bi vidjela je li visina zalivka uistinu razlika, ali je rekla da nije neuobičajeno da baristi u obrtničkim kafićima isparavaju kavu tako što će je ispariti iz jedne posude u drugu prije posluživanja. Rekla je da vjerojatno neće to raditi s francuskom kavom za tisak, ali da se kava poput aeracije vrši kako bi se kava pomiješala tako da su sve čestice jednoliko raspoređene i da se ohladi na pijanu temperaturu.

“Lakše je kušati prave okuse u kavi kada je hladnije”, objasnila je.

Easto je izjavio da je moguće da tehnika izlijevanje iz visoke tehnologije hladi kavu, što bi vjerojatno izazvalo znatnu razliku u okusu. Ali ona navodi da je veličina mljevenja i kvaliteta graha najveći čimbenik u tome kako izlazi vruća kava domaće kave.

“Stvari poput veličine mljevenja i kvalitete graha (koje su, usput rečeno, lakše za domaće pivare kontrolirati) gotovo će uvijek utjecati na okus više od načina na koji prosječna osoba ulijeva”, rekla je.

Steven Schreiber iz Brooklyna Beansa složio se da izlijevanje odozgo može pomoći u miješanju čestica kave, ali je rekao da će žlica vjerojatno jednako dobro funkcionirati.

“Postoje mikroskopske čestice ili otopljene čvrste tvari u tekućini koja će uz pomoć gravitacije imati bolju kombinaciju, što će dovesti do bolje šalice”, rekao je. “Po mom mišljenju žlica bi radila, i bilo bi teško znanstveno dokazati prednost, ali [izlijevanje iz visokog položaja] čini da izgleda cool i sofisticirano.”

Steve Hall, suosnivač Tinkerova kave u Indianapolisu, složio se se da izlijevanje iz viših površina može pomoći da se kava brže hladi i da je brže dovede do optimalne temperature za okus. I sve što brže pomaže da se kava izbije iz francuske tiskovine vjerojatno će smanjiti pretjeranu eksploziju i dovesti do bolje šalice.

“Sve u svemu, mislim da možda postoji nešto u ovoj teoriji, ali rizik od prelijevanja kave bio bi previše velik da bih želio probati”, rekao je Hall..

U osnovi, izlijevanje kave odozgo može utjecati na okus pomažući brže da se ohladi i bolje miješati čestice koje oboje utječu na okus. Izlijevanje s visine nije nužno najbolji ili najučinkovitiji način za obavljanje bilo koje od tih stvari, ali ako mislite da izgleda cool i može ga izvaditi bez gorenja, idite naprijed.

Kako vam se sviđa kava?