Chardonnay nije samo chardonnay: brzi vodič za 3 stilova bijelog Burgundija

(Slika: Jayme Henderson)

Tko nema pokušao Chardonnay? Iako je to prvo vino koje mnogi od nas ikada imaju, na vrhuncu, to je i vino koje mnogi znalci smatraju jednim najvećim bijelim vinom na svijetu. Zamislite Chardonnay kao skup bisera: dovoljno svestran da nosite sa svojim omiljenim parom traperica i dovoljno elegantan za najformalniju, crnu kravata.

Tijekom proteklog stoljeća, niti jedan drugi bijeli grožđe nije privukao svjetsku pozornost kao što Chardonnay ima. No, koji su njegovi korijeni, odakle potječe, i kako imam smisao vina? Nakon nedavnog izleta u Francusku, uzeo sam to da vam dajem malo više uvida u ova pitanja. Najprije, jeste li znali da Chardonnay može opisati tri vrlo različite vrste vina?

Valoviti, sunčani brežuljci sela Solutré-Pouilly, hvali su se vina finje i minerala.

(Slika: Jayme Henderson)

Odakle vam je Chardonnay došao??

Indijanac na burgundskom području Francuske, Chardonnay (aka “Bijeli Burgundija”) temelj je gotovo svih bijelih vina proizvedenih u ovoj regiji. Jedinstvena geologija i geografija regije Burgundija pruža osnovu za raznolik raspon stilova Chardonnaya. Drevni vapnenački i glinasti tla daju strukturu i živahnu kiselost, dok se unutrašnja, sjeverna (iako hlapljiva) klima prisiljava da vinove loze bore za hranjive tvari, dajući vina karaktera i složenosti.

Iako se grožđe u Burgundiju uzgaja već tisućama godina, ključna točka u svojoj povijesti stigla je dolaskom cistercitskog redovnika oko 11. stoljeća. Ovi zapisničari i upravitelji zemljišta katalogizirali su mnoge od najboljih vinograda, a ove značajne web stranice postoje gotovo nepromijenjene do danas.

Chardonnayove vinove loze, zrenje u Mâconnais, s pogledom na grad Solutré, 200 stanovnika, najviše uzgajivača grožđa. Za moj Chardonnay istraživanje, bio sam povoljno smješten u gradu Mâcon, u blizini svih glavnih grožđa područja.

(Slika: Jayme Henderson)

Postoje 3 različita stila bijele Burgundije

S tako dugom poviješću proizvodnje Chardonnaya, praktički svaka sljedeća regija na svijetu gdje je Chardonnay posađeno i proizvedena izgledala je za Burgundija za nadahnuće. Tijekom vremena, u Burgundiji su se pojavila tri primarna stilova, zasnovana na suptilnim klimatskim razlikama i regionalnim tradicijama.

Neposredno nakon cvjetnice, sredinom svibnja ove male, zelene grožđe Chardonnay su namijenjene staklu.

(Slika: Jayme Henderson)

1. Bez hrastovine i živahno svjež

Ovaj stil je ilustriran od strane Chablis regija u sjevernom dosegu Burgundije. Hladna klima i sjeverna širina jedva dopuštaju da Chardonnay grožđe sazrijevaju, osiguravajući slabiji stil s višom kiselinom koja se ne posvećuje intenzivnom starenju hrasta lužnjaka.

Un-Oaked Style: Vina za probati

 • Jean-Marc Brocard, Les Vieilles Vignes de Sainte Claire, Chablis, 2011, 25 dolara
 • Domaće William Fevre, Chablis, 2011, 22 dolara

Chardonnay je zasađen u gotovo svakoj vinariji; međutim, uspijeva u gline i vapnenačkim tlima pronađenim u Burgundiji.

(Slika: Jayme Henderson)

2. suptilna hrasta i pristupačniji stil

Ovaj stil najčešće se nalazi u regijama Côte Chalonnaise i Mâconnais. Većina Amerikanaca zna taj stil da bude povezan s poznatim selom Pouilly-Fuissé, gdje se proizvodi vrlo uravnotežen stil Chardonnay-a.

Suptilna hrastova stil: Vina za probati

 • Château-Fuissé, Tête de Cru, Pouilly-Fuissé, 2012., 30 dolara
 • Cave de Viré, Viré-Clessé, Mâconnais, 2011, 17 dolara
 • Domaine Faiveley, Mercurey Blanc, Côte Chalonnaise, 2011, 20 dolara

Chardonnay, odmarajući se u slabo osvijetljenoj, podzemnoj špilji u francuskim hrastovim bačvama, u Château Fuissé.

(Slika: Jayme Henderson)

3. Bogati hrast i duboka koncentracija

Côte d’Or regija Burgundija proizvodi neke od najsloženijih i najduljih živih bijelih vina na svijetu od grožđa Chardonnay. Samo najintenzivnija grožđa Chardonnaya može se podnijeti na ovaj stil sazrijevanja bačve bačve, ali dobivena vina su na vrhuncu svjetskih velikih bijelaca.

Rich Oak Style: Vina za probati

 • Maison Joseph Drouhin, Laforêt, Bourgogne, 2012., 14 dolara
 • Olivier Leflaive, Les Sétilles, Bourgogne, 2010, 20 dolara

Napisi o degustaciji Chardonnaya

Općenito, Chardonnay iz Burgundija je slabiji u teksturi i veći u kiselosti nego Chardonnay iz drugih mjesta na svijetu, kao rezultat dramatične klime tamo. Tipični aromati Chardonnay od zlatne jabuke i citrusa povezani su s notama lješnjaka, tartufa i bijelog cvijeća, vrlo često s intenzivnim mineralnim podlogama.

Isprobajte bijeli Burgundi s receptima iz Kitchn

 • Pržena pileća prsa punjena s kozjim sirom i češnjakom
 • Gljive na pirun
 • Tartufni krumpir i kozji sir
 • Pečeni škamp škampi
 • Popcorn na štednjaku – Moja omiljena (i najčešće posjećena) mogućnost pariranja. ja ljubav služiti Chardonnayu s pečenim krumpirom, skuhano s tartufovim uljem; to je prilično mijenjajući život.

Jedno od mojih nezaboravnih iskustava na putu u Burgundi bilo je voditi razgledavanje Rock of Solutré s Hervé Josserandom, vodičem de paysa, vodičem zemlje. Gotovo svi s kojima smo se susreli na putu imali su osmijeh, kad su ugledali njegov magarac. Hodanje po zemlji i promatranje vinograda dalo mi je najbolju perspektivu zašto Chardonnay ima okus na koji on to radi.

(Slika: Jayme Henderson)

Brzi resurs: Imate problema s dešifriranju burgundske oznake vina? Želite li saznati više o burgundskim vina, njihovim karakteristikama i bezbrojnim imenima? Bourgogne vina je izniman izvor za daljnje istraživanje.

Još nešto što ne znate o Chardonnayu

 • Chardonnay je glavna komponenta mnogih svjetskih pjenušava vina, uključujući šampanjac. Želite li uživati ​​u mjehurićima iz Burgundije? Potražite vrijednost i kvalitetu u Crémant de Bourgogneu.
 • Chardonnay je kovan, izražavajući karakteristike njezinog okruženja i tendencija vinarstva.
 • Chardonnay nos i okusa svoje najbolje na pravoj temperaturi: Bez hrastovine ili lakog tijela: 45-50 ºF, hrast ili puni: 50-55 ºF.
 • Chardonnay nadahnjuje mnoge druge proizvode, osim vina. Pokušajte Bissinger’s Chardonnay slane karamele, Napa sapun tvrtke Chardonnay sapun, ili iznutra soja vosak Chardonnay svijeće.
 • Chardonnay čini izvrsno vino bez alkohola. Pokušajte Chardonnay uklonjen alkoholom iz Fre vina, koji čuva osjetljive aromate i okuse grožđa, bez zvukova.
 • Chardonnay čini srednje desertno vino. Za tretman kasne berbe, probajte Stump Jump “Sticky” iz D’Arenberga, “Joy” iz Rombauer ili Steeleov kasni žetveni Chardonnay.
 • Chardonnay igra dobro s prijateljima. Isprobajte “Blindfold”, bogatu i raskošnu mješavinu tvrtke Prisoner Wine, proizvedenu od Chardonnay i Rhône varietala.