Burgundski vina: demistificirani i pristupačni

Kada je riječ o vinu, za mnoge ljude Burgundija predstavlja “Sveti Gral”. Elegantnost, netaknuto voće i možda neki od najvećih terroirnih izričaja u svijetu vina. Ali zar Burgundi nije strašno skup i vrlo kompliciran? Pročitajte kako biste saznali više o mitovima, stvarnosti i nekim prekrasnim cijenama pristupačne.

Stvarnost je da su vrhunski burgundski vina, kao što su Grand Cru ili Premier Cru vina, vrlo skupi. Međutim, zajedno ta vina čine samo manje od 14% proizvedenog vina. Preostali i važni 86% obuhvaćaju široku paletu regionalnih i komunalnih vina, od kojih mnogi prodaju manje od 25 dolara.

Regije Burgundije

Staviti ga u kontekst Burgundija je puno manji, ali mnogo složeniji od Bordeauxa. Iako ima samo oko polovicu vinogradarskog područja Bordeauxa (nešto više od 113.000 hektara u usporedbi s Bordeauxovim 227.000 hektara), ima 669 zvaničnih oznaka u usporedbi s 57 u Bordeauxu. Razlog tome je da je u Burgundiji stvarni vinograd klasificiran, a ne Domaine ili Chateau, kao što je to slučaj u Bordeauxu. U Burgundiju su vrhunska mjesta za vinograde svrstana u kategoriju Grand Cru, sljedeća najbolja mjesta kao Premier Cru, praćena sela (ili komunalnih) mjesta, a potom regionalne vinogradarske lokacije.

Burgundija se sastoji od pet borovih regija, proteže se od Chablisa na sjeveru, preko Cote d’Or (Côte de Nuits i Côte de Beaune) do Côte Chalonnaise, zatim dalje južno do Mâconnais i konačno završava u Beaujolais. Međutim, u svrhu ovog posta, napuštam Chablis (na kojem imam poseban nadolazeći post), kao i Beaujolais.

Grožđa Burgundija

Dok geografija može biti složenija, sorte grožđa lako se razumiju. U osnovi, to je Chardonnay za bijela vina i Pinot Noir za crvene, s nekim Aligoté (bijelo) i Gamay, dok se krećemo prema jugu u Mâcon i Beaujolais.

Regionalna vina tipično se nazivaju Bourgogne Blanc za bijelo i Bourgogne Rouge za crvene, kao i Hautes Cotes de Bourgogne. Velika vrijednost može se naći u ovoj kategoriji.

Sljedeće gore ljestve su sela vina. Neka sela su klasificirana samo za bijelo vino, a neke samo za crvena vina i drugo za oboje. Top Côte d’Or sela uključuju Gevrey Chambertin, Chambolle Musigny, Vosne Romanée, Nuits Saint George, Pommard i Volnay za crvena vina i Meursault, Puligny Montrachet i Chassagne Montrachet za bijelce. Vina iz tih vrhovnih komunikacija obično se odražavaju u njihovim cijenama.

Povoljni vina u Burgundiji

Za dostupnost najbolje je pogledati manje sela na Obali, kao što su Auxey Duresses ili St. Aubin za bijelce i Marsanny oFixin za crvene, kao i na Mâcon i Côte Chalonnaise.

U poznatom imenu Mâcon pripada Pouilly Fuissé (ne treba se miješati s Pouilly Fumé u Loireu) i St. Véran, au Côte Chalonnaiseu, Rully, Mercurey i Montagny također mogu pružiti odličnu vrijednost. Imajte na umu da su vina označena s Mâcon Rouge napravljena od Gamaya, a ne Pinot Noir.

Vinogradarstvo u Burgundiji vrlo je fragmentirano, s mnogo vinograda podijeljeno između nekoliko vlasnika. Na primjer Grand Cru site Clos de Vougeot je 80 hektara, ali je podijeljen između 50 različitih vlasnika. Neki vlasnici čine bolje vina od drugih, što znači da pri kupnji Burgundija često je važnije poznavati proizvođača, a ne mjesta.

S obzirom da ne mogu svaki tjedan piti vrh Burgundija, uvijek pazim na povoljne dragulje, da oba zadovoljavaju svoj proračun i dobru degustaciju. Dobar savjet je tražiti manje vina od najboljih proizvođača, a ne viši klasificirani vino iz velikog, visokog volumena négociant.

Omiljeni vina u Burgundiji

U nastavku sam navela nekoliko mojih favorita. Kao i uvijek, to nije iscrpan popis, pa ako vaša lokalna vinska trgovina ne nosi to točno vino, zatražite pomoć od prodajnog asistenta za pomoć.

Bijela vina

2007 Michel Bouzereau Bourgogne Blanc, 20 dolara – Stvarno se svidio ovo vino. Mnogo živahnih okusa – svježih jabuka, krušaka, klementina, kremastih tekstura i zemaljske minerale.

2006 Domaine Jean-Marie Bouzereau Bourgogne Blanc, 23 dolara – Od proizvođača Meursault, ovo vino je kremasti, mastan, vanilija s puno zrelih krušaka, jabuka i okusa grejpa

2007 Gabriel d’Ardhuy, Bourgogne Blanc, 19,95 dolara – Stvarno dobra vrijednost. Ovo je unaked, crveno vino s okusima dunja, kruške, grejpusa i ukusa zelene jabuke.

2007 Jean-Claude Thevenet & fils Mâcon Pierreclos 17 dolara – Jean-Claude Thevenet, izvrstan proizvođač u Mâconnais. Ovo vino je živahan, svjež, s puno zrelih jabuka i krušaka s nekim citrusima na završetku.

2008 Domaine des Valanges, Mâcon-Davayé, 16 dolara – Jednostavno pijenje, s velikodušnom količinom zrelog voća – coxovim pippin jabukama, rubinskim grejpom, crvenim kruškama. Unoaked.

2006 Domaine La Source des Fées, ‘Innocence Sauvage’ AC Macon Véran, 23 dolara – Zemljine, pečene kruške i jabuke, kremasti mramorni biljezi s pristojnom koncentracijom. Malo jednodimenzionalno ali točno.

Jean-Yves Devevey Bourgogne Blanc Chardonnay – Dionice (oko 25 dolara) – često sam kupovala ovo, ali nisam mogla pronaći trgovca na burzi kad kupujete za ovaj post – pa ako ga nađete u lokalnoj trgovini, pričvrstite ga.

Crvena vina

2005 Digioa Royer Bourgogne Rouge, 20 dolara – Jako dobar intenzitet boje za Bourgogne Rouge. Lijepo slojeviti nos tamne trešnje, zemljani šumski pod i tragovi gljiva. Čvrsti, zreli tanini daju dovoljno hvat. Zrelo šljiva, trešnja, mirisi. Jedan od meni omiljenih

2005 Chorey Les Beaune Domaine Michel Gay, 25 dolara – Još jedna velika vina vrijedna, od vrlo cijenjene komune u Cote de Nuits. Lijepo slojeviti nos i nepce s zrelim crnim voćem, zemljanim, šumskim bilješkama. Svileni glatki tanini.

2006 Domaći roditelj Bourgogne Rouge, 20 dolara – Od vrlo uglednog proizvođača Pommarda. Ovo je naša kuća crvena prošle godine. Srednje tijelo, puno voća od trešnje i crnog bobičastog voća. Vrlo tradicionalan stil i vrlo iskren zemljani vinar.

2006 Olivier Merlin Bourgogne Rouge, 20 dolara – Merlin se smatra jednim od najboljih proizvođača proizvođača Mâconnais, koji se razgranao u proizvodnju crnog vina. Ovaj Bourgogne Rouge je stvarno divan, i nekoliko godina u boci savršen za piće sada.

Unatoč Postrance hype i effect, postoji nešto vječno elegantno i eterično o Burgundiji. I dok se svi ne možemo upuštati u vrhunska vina, postoje mnoge predivne dragulje koje se mogu naći u rasponu cijena od $ 20 do $ 25. Uživati!

Mary Gorman-McAdams, DWS, je učiteljica vina na New Yorku, slobodni pisac i konzultant. Diplomirao je u vinu i alkoholu iz Vino i duhovne zaklade za obrazovanje (WSET), a kandidat je na Master of Wine programu.

(Slike: Mary Gorman)