5 začina koje trebate za domaće Chai (dobro, u redu, možda postoji 8.)

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

Osmislila sam ovaj post kao polaznu točku za sve one koji volite chai, onaj pikantni i mirisni mliječni čaj koji pijemo preko većine Indije i velikog dijela istočne Afrike. Želio sam vam pokazati pet bitnih začina koje će, jednom nabavljene, pomoći da napravite ukusnu čašu čajeva. Ali onda sam se našao u poteškoćama. Chai dolazi u tolikim brojem oblika i okusa – mislim da bih ovdje mogao započeti manji rat čaja ako sam propisao samo pet začina.

Dakle, ovdje je više slobodno teče vodič, sa svojim osobnim pet omiljenih, drugih izvrsnih izbora, i jedan apsolutno bitan začin za izradu chai koji ima okusa poput chai.

Da, Chai samo znači čaj. Govorimo o Masala Chai.

Vjerojatno znate tu riječ chai sam po sebi znači samo “čaj” i čarobnu čaj koja je poznata po riječi chai ovdje u SAD-u zapravo masala chai, što znači čaj s mješavinom začina.

Ali mislim da u Americi “chai” sveukupno nije povezan s običnim čajem; to je ime za sve ovo začinjeno čajem, pa čak i samo začine koji čine chai okus poput Chaija.

Dakle, koji su ti začini? Ono što većini masala chai daje svojim okusima potpisa?

The Essential Spice: zeleni kardamom

Kada govorimo o “chai-flavored” ništa, po mom mišljenju dominantni okus za koji stvarno govorimo je zeleni kardamom. Intenzivno mirisne, s oštrim biljnim note zelenih začinstava i papra, zelene kardamom jabučice se bere prije nego crni kardamon, koji je muskier i više dima.

Zeleni kardamom je baza većine chai receptima za koje sam svjestan. Volim kupiti zeleni kardamom iz rasutih posuda u mojoj lokalnoj trgovini zdrave hrane, a ja vrlo lagano ispucati mahune prije nego što ih prionu u čaj.

Drugi bit (u mom skromnom opusu)

Nakon zelene kardamom okus chai može se razilaziti u nekoliko različitih smjerova. Međutim, ta su četiri začina najčešće korištena i čine osnovu chaija koje najviše iskorištavam:

 • Cimet štapića – Za slatkoću i toplinu.
 • Sjeme s kobasicama – Nudi nježnu anisu ili likoricu.
 • Svježi đumbir – Okusi cijeli čaj s čašom svježije zamaznice.
 • Crni grašak – Daje Chaija pikantan ugriz, kojeg volim.

U smjeru kazaljke na satu počevši od đumbira: Svježi đumbir, cijeli klinčići, cijeli korijander, crni papar, zeleni kardamon, sjeme od koroma, cimet štapić, anis.

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

Još više mogućnosti

Ali drugi začini također se pojavljuju u chai mješavinama. Evo drugih koje ponekad koristim:

 • Cijeli klinčići – Musky i jaki.
 • Koriander sjemena – Slatko i blago, s citrom.
 • Zvjezdani anis – Tamniji, slatki miris licorice od zelenijih sjemenki koromača.

Zeleni kardamom tvori bazu chai, ali nakon toga možete pomiješati gotovo bilo koji od tih začina i imati sebi sitnu šalicu. Osobno se naginju prema dodatni začinjenim okusima s jakim cvjetovima licorice ili anisa. Možda, ipak, preferirate miris pečenja za odmor, a želite ostaviti sve likere i preskočite rajčicu i anizu s zvjezdicom. Ovisi o tebi!

Najbolji izvori za Chai začini

Mislim na chai kao lijep pristupnik za kupnju cijelih začina po prvi put. Ako ste poput mene, samo ste kupili zemljane začine u bocama sve dok nije došao doista nevjerojatan projekt. Za mene to je indijska kuhinja, posebno chai, i odjednom sam bio lakat u svježoj ponudi cijelih začina za istraživanje.

Ali, cijeli začini mogu biti vrlo skupe – osim ako ne znate gdje da izgledaju. Ovdje su moja omiljena mjesta za kupnju cijelih začina:

 • Iz rasprostranog dijela: Mnoge trgovine zdrave hrane, co-ops i gourmet namirnice imaju rasuti dijelovi za začine i čajeve. Upravo sam se opskrbljivao na mnogo začina, uključujući kardamom i breskve, i samo sam proveo nekoliko dolara na moju vuču.
 • Od indijske ili azijske trgovine: Moje drugo omiljeno mjesto za kupnju začina, osobito kada trebam puno njih (moja sjemena sjemena kumin zahtijeva zalihe u kilogramima, a ne unci), je indijski trgovina. Možete kupiti veliku vrećicu od kardamona ili drugih esencijalnih začina za razumne cijene.

Nemojte kupovati cijeli začin u trgovini mješovitom robom u prolazu za pečenje. U tim se sitnim posudama s nekoliko cimetnih štapića? Radikalno precijenjen, u odnosu na gore navedene izvore.

Recept: Masala Chai Tea

(Slika: Sara Kate Gillingham)

Spremni za recept?

Jeste li žudjeli za vrućom šalicom chaija? Ja isto. Evo nekoliko dobrih recepata; vidjet ćete dominantnost zelenog kardamoma i raznolikost sporednih začina. Bilo koji od ovih recepata će vas naučiti kako da pomiješate svoje začine i nabavite lonac čaja.

 • Recept: Masala Chai Tea
 • Recept: Autentičan Chai
 • Jestiva darovna ideja: Najbolja Chai Tea Mix!

Što stavljaš u svoj chai? Imate li kombinaciju potpisa? Jesam li propustio bilo koji od vaših omiljenih začina u ovoj kombinaciji?