Vem älskar tyska Riesling-viner?

När du läser detta inlägg ligger jag mitt i ett besök i Mosel, Rheingau och Pfalz vinregioner i Tyskland. Jag har haft en kärleksaffär med tyska Riesling i över tio år, så det här är en bra vecka. Till skillnad från Chardonnay eller Pinot Grigio, som tycks ha bred överklagande, tycks Riesling, särskilt tyska Riesling, falla i två mycket distinkta och separata läger – de som absolut älskar vinerna och de som inte kan ta dem alls. Vilket läger sitter du i?

Hur känner du dig om tyska rieslingar?

Jag har ofta undrat varför tyska Riesling verkar stimulera en sådan debatt. Kanske beror det på att människor inte gillar den torraste stilen hos många av vinerna? Eller kanske är det den starka surheten för vilken tyska Riesling-viner är kända? Eller kanske är det etikettens fruktansvärda komplexitet, vilket kan vara oförutsägbart om du inte känner till tysk vinlagstiftning. En stund tillbaka skrev jag ett inlägg om att demystifiera den tyska vinmärkningen. Kanske kan det ge några råd om den frågan.

Stunder här besöker jag många olika vingårdar för att bättre förstå de subtila mark-, klimat- och kulturskillnaderna mellan dessa olika regioner som manifesterar sig i de slutliga vinerna. Jag ser fram emot att publicera om resan vid min återkomst.

Samtidigt är det värt att notera att försäljningen av Riesling-vin i USA fortsätter att växa, eftersom allt fler vindrycker upptäcker delikatessen, renheten och mineraluttrycket som är Riesling. Dessutom gör allt fler tyska vinodlingar en trocken (torr) stil, som kan vara ett mer mångsidigt vin vid bordet och ha bredare överklagande.

Under tiden vill jag höra från våra läsare på Riesling – både den glada fanen och de som föredrar att undvika dessa viner!

Stort värde tyska Rieslings

Fram till nästa vecka här är några bra värde tyska Rieslings som är läckra och kan fresta dig över till “fan campen”.

2007 Graff Riesling, Qualitatswein, Mosel, 11 USD – Ganska dofter av vårblommor och stenfrukt. Medium söt, men mycket välbalanserad med skarp syra. Juicy och uppfriskande med massor av citrus-, sten- och fruktträdgårdssmak. Lätt att dricka.

2008 Hooked Riesling, Qualitätswein Nahe, Tyskland, $ 11 – Läckert fruktig och skarp. Detta vin är lite torrt och fyllt med livfulla, ungdomliga smaker av persika, aprikos med tips av äpple, melon och attraktiva mineralnotor av den saftiga ytan. Lätt att dricka och en fantastisk etikett! (Se bilden ovan.)

2007 Sybille Kuntz Riesling Kabinett Trocken, Mosel, Tyskland, 20 dollar – Lite dyrare, men värt det och en fast favorit i vårt hushåll. Torr och ganska snyggt fokuserad. Krisp och fräsch med lager av stenfrukt, vita blommor och krossad stenmineralitet. Lätt-medium kroppslig.

2009 Blüfeld Riesling, Mosel, $ 10 – Fantastisk livlig blå flaska och modern märkning. Medan medelstark söt i stil ger den sura syran den en bra ryggrad. Mouthwatering, saftig och fylld med livfulla smaker av persika, mango, aprikos och hints av äppelblommar.

2009 Cupcake Vineyards Riesling Qualitätswein Mosel, Tyskland, $ 12 – Levande citrus-, aprikos- och kandad persikolja med tips av färskt gräs. Torr och smutsig på gommen med citrus sallad av citroner, limes, mandarin och grapefrukt. En nyans av honung på mållinjen. Lätt och lätt att dricka.

Mary Gorman-McAdams, DWS, är en New York-baserad vinpedagog, frilansskribent och konsult. Hon har examen i Wine & Spirits från Wine and Spirits Education Trust (WSET) och är kandidat i Master of Wine Program.

Relaterad: Lätt Alkohol Vin: Tyska Riesling Kabinett

(Bilder: Tysklands Wines, Destination Riesling, Mary Gorman och producentwebbplatser.)