Varför YouTube-mat är allt du önskar Food Network Was

“Min perfekta frukost: förvrängd ägg, sauterade svampar och tomater”, förklarar Gordon Ramsay innan han visar oss sin teknik för äggröra. Med 30 miljoner visningar och över 28 000 kommentarer är kinetisk fyra minuters handledning en av de mest upplevda videoklippen på YouTube.

Men här är saken: Videon är verkligen inte något speciellt. Det skulle anses vara för långt och på något sätt förhastat i någon annan inställning på internet, men det lyckades fortfarande att hävda en publik som Food Network bara kunde drömma om. Det är YouTube Magic – och det kommer att forma hur nästa generation lär sig att laga mat.

Videon visade säkert ett intryck på mig, som en ny kock efter högskola letar efter sätt att känna att jag hade lite kontroll och behärskning i köket. Tekniken från Ramsay är fortfarande min absolut favorit sätt att göra äggröra. Det gör de creamiest, mjukaste, nästan grötliknande äggen; när jag gör det för någon annan känner jag mig som en proffs.

Och det är allt tack vare YouTube. Inte en kokbok, inte en tidning, inte ens en matblogg – men YouTube.

Jag är på den äldre delen av generationen som odlar matlagning med YouTube (internet blev bara en sak för mig som börjar i sjunde klass – RIP AIM). För generationen efter mig, Generation Z, som växte upp inhemsk på internet, är YouTube deras mest kraftfulla och inflytelserika källa till matlagning och inspiration.

Växer upp på en stadig YouTube-diet

Mer än Instagram, mer än Facebook, och definitivt mer än Twitter har YouTube lyckats fånga unga ungdomar. Nästan alla barn och förskollärare med en tablett vet vägen kring YouTube Kids-appen, som hjälper barn i alla åldrar (vi pratar 2-åringar) med familjen-vänliga videor (åtminstone det försöker). Och låt oss inte glömma de allmänt förekommande leksakens unboxing-videor som barnen upp och ner i åldersspektret är besatt av. (Kan någon förklara sin överklagande?)

Om du redan är ansluten till Elsa Toy Unboxing och Blippi äventyrsvideos på YouTube Kids, varför skulle du inte stanna med videoplatsen, speciellt om den växer med dig? YouTube är inte bara en plats att bli underhållen – det är en plats att lära.

Inskrivning i skolan av YouTube

“Jag tycker att YouTube har hjälpt människor att lära sig hur man gör någonting”, lagar stjärnan Rosanna Pansino, som har samlat 10 miljoner följare på sin YouTube-kanal, berättar Kitchn. Detta inkluderar självklart matlagningstutorials och recept.

En studie från 2014 visade att hälften av de vuxna tittar på matvideor på YouTube och tusenåriga – nu i åldrarna 22-37 – titta på 30 procent mer matvideor på YouTube än någon annan demografisk. Faktum är att abonnenter på livsmedelsspecifika YouTube-kanaler år 2014 ökade 280 procent året innan, och årtusenden är en stor del av den tillväxten. Med uppkomsten av BuzzFeed Tasty 2015, som har 1,5 miljarder visningar på YouTube, vet du att detta nummer har ökat.

Läs mer: Millenials äter upp YouTube Food

YouTuber Binging med Babish – en breakout-stjärna som i de senaste åren har fått 2,8 miljoner anhängare – beskriver sin publik som “människor som lär sig att laga sig hemifrån”. Han säger att majoriteten av publiken är mellan 18 och 35 år gammal – unga vuxna lär sig att leva ensamma eller som söker nya hobbyer.

Pansino säger att hennes anhängare är en “hel familjeenhet”, inklusive föräldrar, tonåringar och yngre barn. “Jag har träffat några riktigt underbara 2-åringar som gillar att titta på mina videor!”

Om årtusenden är besatta med matlagningsvideor på YouTube, kommer det bara att växa. Nästa generation som kommer – den generation som är infödd till plattformen – kommer att se YouTube som sin första lärare.

Varför kockar väljer YouTube över andra försäljningsställen (ledsen, matnätverk)

Det finns några viktiga saker om YouTube som gör det lättare för nybörjarkocken att navigera. Medan matlagningsplatser, vanliga tv-program och kokböcker också kan ge dessa saker till publiken, är de inte alla grundläggande som de är på YouTube.

1. Det är hella basic (på ett bra sätt!).

Jag bryr mig inte om du tror att du har hittat den mest grundliga recept på att göra äggröra i en kokbok eller ett skrivet recept online – det kommer alltid att vara frågor från en nybörjare. Hur ser det ut att det är “låg värme”? Hur ofta ska jag röra ägget? En bra matlagning på YouTube kommer sannolikt att svara på dessa frågor mer effektivt – och gratis!

2. Det tar inte sig för allvarligt.

Majoriteten av videon som laddas upp till YouTube är inte professionellt gjorda, och jag ska ta en vild gissning och säga att de flesta recepten inte testas också. I de flesta fall skulle jag säga att det här är en dålig sak – att skapa ett bra recept är inte enkelt och kräver viss kompetensnivå.

Men det visar sig att detta är en styrka för YouTube. Videoklippets amatöregenskaper gör det lättare att känna att du bara pratar med en vän, som råkar vara lite smartare och snyggare än dig. Inträdesbarriären är lägre. Det är också bara roligare.

3. Det blir nära och personligt.

YouTube är en skatt av recept och tekniker, och i motsats till Google tycker jag att YouTube gör sakerna mer spännande att utforska som en ny (eller avancerad) kock.

Ta dojang, eller en fermenterad sojabönpasta, till exempel. Det är inte något jag skulle ha trott att söka efter min egen personliga matlagning, och att läsa ett recept om det skulle nog inte ha ändrat mig. Men sen såg jag den här videon från Maangchi, vem New York Times kallar “YouTubes Koreanska Julia Child”, och hon tog receptet till liv.

“Så många av er följer mina recept i åratal, och jag vet att några av er verkligen intresserade av att lära sig att göra doenjang”, förklarar hon innan man får in hur man gör receptet. Maangchi ger tittarna precis vad de vill ha, och hon gör det på ett sådant sätt att de känns som en del av hennes process.

Carving ut ett utrymme för alla kockar

YouTube kommer att hjälpa nästa generation att lära sig att laga mat. Det låter tittaren enkelt utforska och koppla samman med människor och mat runt om i världen. Det är precis där – bara vad du behöver göra är att dela och prenumerera.

Läs mer i Kitchns serie på YouTube

  • Rosanna Pansino hittar sin nästa utmaning i köket
  • De 5 mest uppskattade matlagningsvideoarna på YouTube
  • Jag gjorde en Beyonce Themed “Pink Lemonade Cake” och det förstörde mig