Varför Small Batch Canning är fantastisk: och vad du behöver komma igång

När jag först började konservering gjorde jag stora sorters sylt. Mellan rengöring, peeling och huggning skulle jag droppa med svett och varje tum i mitt kök skulle täckas i klibbig fruktrester. Trots det faktum att varje störningstid tog timmar och timmar gjorde jag det så, för det var bara hur jag trodde att konservering skulle vara.

Men i slutet av det första året upptäckte jag att jag ens efter att ha ätit jam på en daglig basis och gav bort många, många burkar, fortfarande simmade i konserver. Jag visste att jag verkligen njöt av processen att bevara, så att ge upp det till det första årets sylt var borta var inte ett alternativ. Jag behövde hitta ett sätt för det att ta mindre tid och ge mindre belopp.

Och så började jag riva upp recepten, dela upp den mängd produkter som krävdes och hitta bitar av köksredskap som fungerade bäst med dessa små satser. Jag utvecklade också tekniker för att bryta upp arbetet, så att jag kunde göra det när det var bekvämt för mig utan att offra någonting i friskhet.

Idag gör jag mycket mycket små satser. Sylt, gelé och chutneys ger bara två eller tre halvpinnar. Mina små sorters pickles tenderar att vara bara ett par pintburkar. Canning på denna skala innebär att jag får spela med många olika smakkombinationer och sorter av produkter utan att se ut som att jag förbereder mig för slutet.

Utrustning för småbatchburk

Det finns bara två delar av köksredskap som jag verkligen rekommenderar om vill göra dessa små partier.

1. Den första är en grundläggande, 12-tums rostfri stekpanna.
Detta är en fantastisk panna för att laga små sorters sylt. Den breda basen ger frukten mycket yta där man ska laga mat och de sluttande sidorna uppmuntrar avdunstning. Fyra koppar kombinerade frukter och socker tar bara sju eller åtta minuter att laga mat till en jammy konsistens i en stor stekpanna.

Rostfritt stål är det bästa materialet eftersom det inte kommer att läcka metalliska smaker i din sylt (gjutjärn och aluminium kan ge sylt en tinny smak) och det är hållbart nog för att du ska laga mat vid höga temperaturer (något som inte rekommenderas för non-stick kokkärl).

2. Det andra köksredskapet som gör det enkelt att få små satser är en lång, skinnig kruka, helst utrustad med ett stativ.
Asparges krukor gör jobbet snyggt, men min favorit är en som kallas den 4: e brännarpoten. Den är gjord av Kuhn Rikon och fungerar bra som antingen en bearbetningspott (du kan passa antingen två breda halvhalvpinnar eller tre Collection Elite halvpintburkar i den) eller som en kruka för uppvärmning av betningsvätska. Tack vare hällpipan och det belagda handtaget kan du värma ättikan i den och hälla direkt i beredda burkar. Jag är löjligt förtjust i denna lilla kruka. (Läs mer om Kuhn Rikon 4: e brännkruven här.)

Jag kommer tillbaka nästa vecka med ett recept på en liten batch jordgubbar sylt med honung och timjan. Om du inte kan vänta tills dess för att prova på liten partiburk, se till att kolla recepten på min sida under kategorin “Urban Preserving.”

Mer mat i burkar
Besök mat i burkar, Marisas blogg
Hitta mat i burkar: Bevara i små partier året runt, Marisas nya bok, på ditt lokala bibliotek, oberoende bokhandel, eller på Amazon.com

Marisa McClellan är vår gästfunktionsskribent för juni. Hon är en matförfattare, konservlärare och dedikerad böndernas marknadsförare som bor i Center City Philadelphia med sin man Scott McNulty. Hon är författare till bloggen Food in Jars och spenderar mestadels av sina dagar på att laga sylt, sylt och smörgåsar i 80 kvadratmeter kök. Mat i burkar: Bevarande i små satser Allt år Långt är hennes allra första kokbok.

(Bilder: Marisa McClellan)