Varför Limoncello är Digestif på sommaren

Hur man gör Limoncello

(Bildkredit: Emma Christensen)

Typiskt tänker vi på digestifs – de komplexa, ofta bittera örterlikorna sippade efter en måltid som ett matsmältningsstöd – som ett kallt väder. När allt kommer omkring är det under de långa, fina vintermånaderna som vi tenderar att överbrygga på matfronten, ta en extra portion med stekpott eller gräva in i en varm äppelkrumma, både för att värma oss upp och för att få lite gastronomisk komfort under den här SAD-inducerande säsongen.

Efter middagen som dessa, när våra mage är bara lite för fulla, är det trevligt att smutsa av en snifter av äpplebrandy, sjuksköterska ett litet glas hamn, eller till och med en av de adorably små flaskorna underberg, Tysklands favoritgravning. Dessa potenta likörer sluter våra mage och åter värmer oss lite upp – två fåglar, en sten.

Men medan de är läckra, är många traditionella digestifs bara för darn tunga att dricka under sommaren. Ofta mörka, komplexa formler av bittra rötter, fruktskalar och grönsaker som kronärtskockor och rabarber, de alltför subtila smakprofilerna av sprit som fernet, chartreuse och cynar är för viktiga och uppvärmande att dricka på en varm kväll.

Och ändå finns det något om digestif-traditionen som passar perfekt för sommaren. Månaderna mellan juni och september tenderar att vara våra mest sociala, punkteras av grillar, picknick och glasögon rosé på stoop. Det här är kvällar när vi vill uppmuntra våra gäster att ha en på vägen, att hänga bara lite längre och njuta av de värdefulla få ögonblick när värmen äntligen sprider sig.

Digestifs är bara biljetten, och lyckligtvis är en av världens mest populära digestifs lika sommar som de kommer.

Min perfekta 3-ingrediens sommardrink: Limoncello Gin Cocktail

(Bildkrediter: Apartment Therapy)

Limoncello, en italiensk likör som skapats för att utnyttja Amalfi-kustens överlägsen citroner, tillverkas genom att infiltrera citronskalar i en neutral, högsäker anda, som producerar en ljus citrusfrukt.

Eftersom andan är sötad, är det härligt serverat kallt allt på egen hand, eller upplyst med sodavatten i ett långt glas över isen. Tårta och uppfriskande, det är den perfekta motgiften för många revben och som en bonus är det ett enkelt sätt att få dina vänner att hålla fast i en annan timme eller så.

Den bästa kommersiella limoncello är från Italien, där små sicilianska producenter följer traditionella recept för att producera lätt söta, balanserade andar. Tyvärr är majoriteten av limoncellos som exporteras till USA bristande i kvalitet, tenderar att vara extremt bitter eller oacceptabelt sugerös.

Men om du inte kan göra det till Palermo i sommar, aldrig rädda: Limoncello är billigt och lätt att göra hemma, vilket bara kräver organiska citroner, högsäker vodka och socker. Bäst av allt, hemma kan du balansera limoncello efter dina önskemål, minska sockerhalten för en mer tårtaxa eller uppge den för något lite sötare.

Så nästa gång du slänger bort en sommarkväll med vänner, bryter du ut limoncello och håller alla prata och skrattar ett tag längre.

Prova dessa Limoncello Cocktails

  • Jordgubb & Limoncello Rosé Sangria
  • Limoncello Limonada med Limoncello & Tequila
  • Min perfekta 3-ingrediens sommardrink: Limoncello Gin Cocktail
  • Blandad Melon & Limoncello Sangria

Har du försökt limoncello? Hur dricker du din?