Varför kommer min espresso med en citron twist?

Lyckliga lånare som beställer en bittersweet espresso med liten storlek kan glädjande upptäcka att det serveras tillsammans med en fri sfär av smörig shortbread eller skiva av mörk choklad, kanske. Andra kommer att vara förvirrad på att få en tunn skiva av citronskal på pannan. Vad är exakt en avsedd att göra med denna färgglada komponent?

Folklore dikterar att citronen bör gnidas på koppens läpp före första nypen. Men varför frågar du? Det är en bra fråga, det visar sig – och en som skämmer bort de många experter som konsulterats. Vissa säger att denna nyfikna ritual var avsedd att kväva sjukdom, medan andra tror att den aromatiska oljan peel elicits var avsedd att maskera skummad kaffe. En myt hävdar att citron under vattenskräpande andra världskriget gav ett alternativ till välbehövlig sanering; ännu en saga förklarar en italiensk-amerikansk restauratör ville bara förena sina lustar för java och citrus och duoden föddes.

Eller kanske är det bara en marknadsföringsgimmick: Eftersom Italien är rikligt i doftande citronträd och Amalfikusten i synnerhet är hemma för citron-liqueur-limoncello, är det ganska lätt för ett café att sälja en glamoröst namngiven överdriven koffeinblandning som framkallar en förförisk land genom närvaro av en elegant skal.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Kaffe purister kommer dock att berätta för dig att om barista gör sitt jobb, skulle du inte våga lägga till citronskal till ett skott av espresso. När espresso dras korrekt, “harmoniserar alla beståndsdelar och det finns inget behov av någon ytterligare syra, förklarar Brett Robison, dryckschef på Republiken i Takoma Park, Maryland, och tidigare chefsbartender vid Washington DCs Tryst Coffeehouse Bar & Vardagsrum.

För att bli lite nörd, säger Robison att du ska tänka på kaffe som “femtiofem procent vatten med mörkt, fast bönsubstans, naturligt förekommande tanniner, syra och olja” – och du vill att alla dessa beståndsdelar ska vara i balans. “Med alltför hårt vatten eller långa och tunga extraktioner kommer du att ha för många tanninföreningar som leder till alltför rökigt bittert kaffe”, noterar Robison. Vid den andra änden av spektret kommer för tidigt att extrahera att ge en espresso som är för hög i surhet. Och du får samma resultat genom att tillsätta oljan från citronskal, som innehåller det sura, citriska lösningsmedlet som även kallas citronsyra.

Till sist, lägger till Robison, det är en fråga om smak. “Smaken är en kombination av arom, textur, känsla och visuella signaler. Vad som kan vara den perfekta espresso för att man kanske behöver citronsyra. “En citronskrapa kan bara vara begåvad i någons morgon joe.

Vad tror du? Gillar du din espresso med en smack av upplyftande citrus?