Varför jag hängde en ramad bild över min spis

Speglar och konstverk i köket – speciellt i stänkområden som över kaminen och sjunken – har inspirerat några uppvärmda kommentarer tidigare! Men jag har ingen backsplash (eller ventilationshuvud, för den delen) ovanför min spis, och i det här fallet fattade jag beslutet att hänga ett inramat konstverk där. Jag ångrar inte det en bit; i själva verket älskar jag det. Här är varför!

Jag har ingen ordentlig backplash någonstans i mitt lilla hyreskåp. Istället gjorde en tidigare ägare det beklagliga beslutet att bära den texturerade Formica hela vägen uppe på väggen. Dessa saker ger en rynkad konsistens till den nedre halvan av väggarna. Det har målats över många gånger och är en djävul att rengöra. Jag har gjort en hel del uppgraderingar till detta hyra kök, men jag ritade linjen på en backsplash. Om du inte vet vad du gör, eller inte förbereder utrymmet ordentligt, kan en sann backplash vara väldigt knepig att installera. (Tänk på vattenförlust eller kakel som kraschar ner vid ett oväntat ögonblick.)

Men jag ville ha något bakom min spis som var lättare att rengöra. Jag köpte två söta men ändå billiga utskrifter från en konstnär på Etsy och inramade dem i en billig IKEA-ram.

Detta har två fördelar. För det första är det glaset sätt lättare att rengöra än min målade Formica-vägg. För det andra visar glaset fett och splittrar tydligare än väggen, så jag rengör bakom kaminen mycket mer regelbundet. Och titta – något bakom kaminen kommer att bli splattered och smutsig. Varför inte lägga en bit glas där, för att täcka upp den svåra att rengöra färgen?

Och så har jag självklart någonting tillfredsställande och vackert att titta bakom kaminen medan du lagar mat – i stället för en tomvägg!

Jag tycker att det finns en sådan missuppfattning att ett konstverk i köket signalerar ett kök som inte används ofta eller är ovänligt att “äkta” matlagning. Jag håller inte med! Jag älskar att ha vackra saker runt mig i köket, eftersom jag spenderar så mycket tid där. Jag vill njuta av de saker jag älskar och att känna att mitt kök är bara ett rum i mitt hus – ett rum med egen estetik och skönhet. Så jag älskar lite extra konstverk i köket.

Och som jag sa, har denna speciella art faktiskt en praktisk aspekt. I själva verket har jag funnit att det är lätt att ta ner det och spruta det rent från tid till annan. Mycket lättare än att rengöra den dregrade väggen!

Har du konstverk eller speglar i ditt kök? Kanske över kaminen eller bakom diskbänken? Hur har det fungerat för dig?

Också, jag skulle vara remiss att inte ge en skrik-ut till konstnären som gjorde dessa vackra utskrifter! De är från konstnären Amy Soczka, som säljer på Etsy under butiksnamnet amyMarcella.

Se mer från Amy Soczka: amyMarcella hos Etsy

Fler projekt från mitt kök

Bilden ovan, vänster till höger:
• Hall closet omvandlas till ett pentry
• Kök Frukost Nook Makeover
• Mörk till Ljus: På Målning Köket

Inte bilden ovan:
• New Under Cabinet Lighting: Utilitech Xenon Lights
• Hur man byter ut en köksvattenkran
• Små uthyrning Kök Uppgradering: Byt ut växelplattorna

(Bilder: Tro Durand)