Varför du borde sluta oroa dig för din ugnstemperatur

“Förvärm ugnen till 350 grader.” Detta kan vara en av de vanligaste fraserna i matlagningsuniverset … och också en av de mest vilseledande. Om du oroar över noggrannheten i din ugns interna temperaturläsning arbetar du för hårt. Här är varför:

I ett nötskal är det omöjligt att kontrollera din ugnstemperatur, så du borde sluta oroa dig för det hela, eller så skriver Skiffer författare Brian Palmer. Medan du tror att det kan vara 350 grader på vredet 350 i ugnen, behåller ingen bostadsugn en 350 graders temperatur under en baksession. Snarare ligger det mellan 330 och 370 grader och, som Palmer noterar, det är om det är en välkalibrerad ugn, vilka få är. Vad sägs om ugnstermometrar, frågar du? “Ett slöseri med tid”, skriver Palmer. Temperaturvariationen genom ugnskammaren gör i bästa fall ugnstermometrar otillförlitliga.

Om det hela låter som orsak till oro, så är det inte, och här är varför: 350-graders instruktion har alltid varit en standard rekommendation:

Omkring den tid som tillverkare sätter temperaturvred på ugnar, måste kakeböcker konvertera sin gamla terminologi till grader. En “måttlig” ugn blev 350 grader, och få författare störde att testa om 350 var riktigt bättre för ett individuellt recept än, säg 360 eller 380.

Även Mark Bittman, New York Times matkolumnist och författare av Hur man lagar mat säger att “ugnar temperaturer är en konvention.” Han föredrar att tänka på dem i fyra områden: Verkligen låg (under 275 grader); måttlig (mellan 275 och 350); hög (över 350 men under 425); och maximalt. Hans råd: Ge upp siffrorna helt och “vänja sig på de visuella och olfaktoriska (och även ljudsignala) signalerna som mat ger av när det är bakning eller rostning.”

Ljud för läskigt? Ta sedan en snabbläs termometer för att hålla fast i maten medan den lagar mat. “Används ofta, [det] löser de flesta problem, säger Bittman.

Vad tycker du om detta råd? Minskar din ångest? Hur bekväm tänker du på ugnsmassor vad gäller vad du behöver göra, dvs varma lite, koka igenom, spränga osv?

Läs mer: Ignorera din ugnssignal på Skiffer

Relaterad: Vill du ha fantastisk pizza? Vänd upp ugnen

(Bild: Emma Christensen)