Varför dekorerar vi påskägg, hur som helst?

Påskägg tenderar att klumpas med alla andra saker som kommersialiserar semestern – jellybeans, plastgräs, kaninbilder på köpcentret – men de har faktiskt en överraskande djup historia och symbolik för att starta.

Äggets symbolism

Ägg har länge representerat vår och fruktbarhet, delvis på grund av sin sfäriska form: Cirklarna har ingen början och inget slut, så de representerar ofta livets cykel, professor Bruce David Forbes skriver i USAs favoritferie.

Många myter berättade också historien om hur universum kläckte ut ur ett ägg. “[Ett ägg] har en hård yta som ser ut som livslös eller livlig utseende, som en sten. Mirakel av mirakel, det spricker upp och livet framstår! Vad kan vara mer fantastiskt än det?” Forbes lägger till.

(Bildkredit: Luisa Weiss)

Målat ägg: En tidig historia

Dekorera ägg pre-dates kristendomen, faktiskt. För ungefär 2500 år sedan målade de forntida perserna eller zoroastrierna ägg för Nowruz eller Persiska nyåret. Persiska familjer färgar fortfarande ägg för vårens firande, vilket sparkar på vernal equinox. Och det finns fler ägg: En av de traditionella objekt som serveras under semestern är kuku sabzi, en frittata laddad med örter för att representera återfödning och ägg för att representera fertilitet.

Få receptet: Persiska ört Frittata (Kuku Sabzi)

Nu är det ingen hemlighet att religioner ofta lånar av varandra, och det är där påskanslutningen kommer in. Ingen vet säkert när kristna antog traditionen att måla ägg, men det var troligen under medeltiden – åtminstone så långt tillbaka som 1200-talet. En av de tidigaste posterna är från år 1290, när Englands kung Edward beställde 450 ägg att vara färgade (eller täckt med snyggt guldblad) och ges till kungliga släktingar.

  Långvarigt bröd: Skulle du äta det?

Ägg var relativt billigt, vilket troligen hjälpte dekorationstraditionen lättare, enligt historierna bakom traditionerna och sångerna av påsken, av Ace Collins. Och äggsymboliken passar fint med Kristi uppståndelse också.

Några historier inkluderar jungfru Maria som tar med en korg med ägg till soldaterna som skyddar Jesus, med tårar som färgar ägget rött. En annan säger att efter att Maria Magdalena hade hittat Jesu tomt, sa den romerska kejsaren att han bara skulle tro på henne om ägget bredvid honom blev rött – och så, spoiler alert, gjorde de. (Det är därför som röda påskägg är en sak, särskilt i den östra ortodoxa kyrkan.)

Bland kristna var östra ortodoxa förmodligen de första att färga ägg, ofta tömma dem för äggula och måla dem som symboliskt röda. I Tyskland började man måla ägg grönt dagen före god fredag ​​och hänga dem på träd.

Mer på tyska påsken: De bästa påsk Traditionerna kommer från Tyskland

De utarbetade folkdesignerna från Ukraina och Polen, kallade pysanky eller pisanki, som görs med vax och färgämne, sannolikt fördated kristendom, men också förknippas med påsken när praxis sprids över hela Europa.

Äggjakt är gammal, för

Om du någonsin varit på en modern påskäggsjakt vet du att de kan vara söta cutthroat. Jag har personligen sett att föräldrar hämtar långa småbarn och bär dem under en arm, så att de då kan samla ägg själva själva.

Titta tillbaka i historien, och äggjakt var bokstavligen liv eller död: Ännu innan ägg blev en symbol för kristna skulle deras gamla stammar gå på äggjaktar – bokstavligen söka bon av någon slags fågel – för mat. Men de skulle få de mest ljusa äggen hem till barn som presenter, skriver Collins. (Konkurrenskraftig föräldraskap ens existerade då, tydligen.)

  Se! En titt på Jamie Olivers nya kök

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Påskägg idag

Roligt nog, med tanke på hur gammal övningen är, har våra massmarknadsäggsdödande kit inte förändrats mycket, eftersom en New Jersey-drogaffärsägare kom med Paas-färgämnen som kunde blandas med vatten och ättika, tillbaka i sent 1800-talet.

Personligen är vi delaktiga i idén om naturligt färgade ägg, ett bra sätt att använda lökskinn, lila kål, tepåsar eller den förtrollade burken med gurkmeja i ditt skåp.

Relaterad: Hur man gör livfulla, naturligt färgade påskägg

Och det finns naturligtvis många andra sätt att klä upp dina ägg som inte involverar färgämne alls. Här är några av våra favoriter.

  • Tatuerade påskägg är de enklaste påskäggen någonsin
  • Dessa påskägg är för minimalister
  • Spel av troner Fans, dessa påskägg är för dig

Dekorerar du påskägg? Vad är din favorit teknik?