Varför äter vi Brisket på Rosh Hashanah

Braised Brisket med morötter, vitlök och persilja

(Bildkredit: Martha Stewart)

Från Texas till Tel Aviv, nästan alla älskar brisket – den smakfulla snittet av nötkött som finns på bröstets eller bröstets bröstkorg. Och vad tycker du inte om? Det långsamt kokta köttet är utomordentligt ömt och fuktigt med karamelliserade kanter perfekt för nibbling rakt från pannan.

Det finns många olika sätt att förbereda brisket, från Texas-stil grillad brisket, till irländsk corned beef. Men jag växte upp med att äta judisk stil, särskilt under Rosh Hashanah, det judiska nyåret. Enligt Stephanie Pierson, författare till The Brisket Book: En kärlekshistoria med recept, Jewish-stil brisket är “enkel, bekant och alltid braised” – vilken typ av maträtt som är så intuitiv, “du behöver inte slå upp receptet varje gång du gör det.” Det är judisk komfortmat på sitt bästa.

Fattigmat och Brisket Tradition

Jag var så lycklig att ta upp briskets utseende på familjens semesterbord för givet. Men enligt Gil Marks ‘ Encyclopedia of Jewish Food, skålen började som fattigdomsrätter. “Oftas fattiga judar i Östeuropa kunde sällan ha råd att” leva högt på koen “- för att köpa de mer anbudssnitten från ribben och chucken. Så lärde de sig att göra med de billigare, mindre önskvärda delarna, ” han skriver.

Med tiden som människor fortsatte att laga dem, blev rätter som brisket bevarade i sin egen rätt, vilket gjorde dem traditionella och önskvärda klammer i semesterbordet.

Brisket Många sätt

Idag tenderar judiska hemkockar att hålla ett försökt och sant brisketrecept i sin bakficka. Vissa människor föredrar det smaksatt med tomatsås, medan andra gillar det sötad med brunt socker eller en tranbärsåsglasur. Fortfarande andra föredrar att ta en minimalistisk tillvägagångssätt, med lite mer än vitlök, lök och laurbladen att parfym köttet. Förlikningskokboken från 1901 skriver Marks sex olika recept för brisket, inklusive en tillverkade med surkål och en annan med en sötsurssås.

Pierson sa det till henne, “smaken av Rosh Hashanah-brisket kan sträcka sig från smaklig till örtinfunderad, till en som har braised i ett stort, djärvt vin som lägger till lager av subtil smak.” Oavsett hur du skär det (över kornet, förstås!), En tallrik brisket är en standout höjdpunkt av Rosh Hashanah bordet.

4 Brisket Recept för att få dig igång

Om du aldrig har gjort brisket innan är det en lätt och förlåtande maträtt. Här är tre recept för att försöka bli kär i!

  • Joan Nathans brisket från Judisk matlagning i Amerika
  • Tori Avey’s brisket från The Shiksa i Kitchen bloggen
  • Arthur Schwartz brisket från TheFoodMaven.com
  • Braised Brisket med morötter, vitlök och persilja från Martha Stewart (bilden ovan)

Hur gör din familj vanligtvis brisket? Gärna dela tips i kommentarerna nedan!