Vad handlar det om toskanska bröd?

Första gången du försöker toskanskt bröd, känns det som att någon måste spela ett skämt. Den här smörgåsande, blekkrossade, grundligt otätande brödet säkert kan inte vara rätt. Men toskanskt bröd det är! I själva verket saknar brödet (ganska medvetet) en viktig ingrediens.

Toskanskt bröd görs avsiktligt utan salt. Om du behöver något bevis på saltets smakförbättrande egenskaper, försök bara en skiva toskanska bredvid en bit av något som ciabatta. Samma grundläggande ingredienser, helt olika bröd! Toskanskt bröd saknar inte bara djup smak utan salt, skorpan är inte brun och strukturen är mycket mer känslig.

Det finns många teorier för varför toskanerna började göra sitt bröd på det här sättet. Mest sannolikt är att saltet var tungt beskattat under medeltiden, och så började bagerna i Toscana gå utan. Även efter att taxen lyfts, stannade brödstraditionen.

Saltfritt toskanskt bröd är egentligen inte avsett att äta på egen hand. Det serveras vanligtvis tillsammans med huvudmåltiden och är avsedd för att suga upp tjocka, rika såser. Brödet konkurrerar inte med smakerna i skålen, och båda förbättras.

Om du vill försöka göra toskanskt bröd hemma finns det bra recept i Brödbakarens lärling av Peter Reinhart och i Lokala bröd av Daniel Leader. Det kan vara kul att göra en loaf utan saltet och en loaf med bara för att se hur olika de blir!

Har du någonsin haft toskanskt bröd?

Relaterad: Pappa Al Pomodoro: toskansk brödsoppa … med musslor!

(Bild: Flickr medlem grongar licensierad under Creative Commons)