Vad handlar det om Lardo?

Har du någonsin hört talas om lardo? Vi har sett den här produkten på senare tid i matartiklar och snygga recept, så vi trodde vi skulle göra lite forskning för att få veta mer om det…

Även om det delar vissa likheter med saltfläsk och lardons (kubbar av fet bacon), låter det som om lardo är en egen distinkt enhet.

Lardo är gjord av det tjocka lagret av fett på baksidan av en gris (det vill säga fatback!), Som härdas med en blandning av salt, örter och kryddor. Det är italienskt ursprung och några av de bästa sägs komma från norra Toscana där lardo var en primär källa till kalorier under magertider.

Enligt Ed Behr från Konsten att äta, De enda kryddor som traditionellt brukade göra lardo var havssalt, malt svartpeppar, fräsch rosmarin och hackad vitlök. Under härdning tar saltet fukt från fettet och skapar en saltlake som skyddar den från luft och förstöring. Behr säger att lardo kan åldras var som helst från sex månader till två år, vilket alltid förbättras med åldern.

Lardo botas och säljs i stora plattor som du ser på bilden ovan. Den kan skivas tjock och görs till en (mycket hjärtlig) smörgås, men i dag ser du oftare den skivad skivfilm och serveras som en del av en antipasti-tallrik. Strukturen beskrivs som känslig och krämig medan smaken är lite söt och örtaktig.

Nu behöver vi bara ta hand om några! Har du någonsin smakat lardo?

Relaterad: Recept: getost ost och Lardo med röd paprika och honung

(Bild: Flickr medlem Claudio Cicali licensierad under Creative Commons)