Vad är skillnaden mellan Pinot Gris och Pinot Grigio?

(Bildkrediter: Tro Durand)

Någonsin undrar du varför några vinflaskor säger Pinot Gris och andra Pinot Grigio? Finns det någon skillnad? Och ska du föredra den ena till den andra?

Vad är skillnaden mellan Pinot Grigio & Pinot Gris?

Pinot Gris och Pinot Grigio är faktiskt exakt samma druvsort. Det är en vit druv, med en gråaktig / brunaktig rosa hud (därav namnet gris, eller grå, på franska).

Druvan har sitt ursprung i Frankrike (det är från familjen Burgundian Pinot), och är känd som Pinot Gris i Frankrike, där den odlas mest i Alsace. Över gränsen i Italien är det känt som Pinot Grigio. Medan franska ursprung är det verkligen italienarna som vi måste tacka för att få ett så stort globalt erkännande och berömmelse för sorten.

Druvan är densamma, men vinerna är olika.

Medan de är samma druvor har de två namnen kommit att utgå ifrån två olika stilar av vin.

  • Oerhört populär, den italienska stilen Pinot Grigio viner är typiskt lättare, skarpa, färska, med levande stenfrukt och blommiga dofter och en krydda kryddor.
  • I kontrast, Alsace Pinot Gris viner är mer fylliga, rikare, spicier och mer viskösa i konsistens. De tenderar också att ha större cellaring och åldrande potential.

I Alsace manifesterar Pinot Gris sig också i sena skördar botrytis stilar som Vendages Tardives (VT) och den intensivt rika, söta och sällsynta Sélection de Grains Noble (SGN).

Är de två vinerna bara från Frankrike och Italien?

Idag planteras Pinot Gris / Pinot Grigio druvor över hela världen i nästan alla vinodlingsområden. För det mesta gör dessa länder den mer moderna Pinot Grigio-stilen, som typiskt är lättdryckande och avsedd för tidig konsumtion. Det sagt är det också regioner som fokuserar mer på Pinot Gris-stilen, som Oregon och delar av Nya Zeeland.

Fången av popularitet för Pinot Grigio

En av nackdelarna med den till synes oändliga kärleksaffären som vinkonsumenterna har med Pinot Grigio-stilen är att vi nu ser alltför många volymer, industriellt tillverkade, utspädda, blöta men lätt gluggbara Pinot Grigio-viner, som enligt min åsikt gör denna ädla variation en stor disservice.

Men tack och lov, i havet av Pinot Grigio viner finns det många som fortfarande står för kvalitet som visar typicity, balans och en känsla av plats.

Vad ska man leta efter i Pinot Grigio & Pinot Gris

Personligen finner jag dessa kvaliteter mest förekommande i Pinot Grigio vinerna från Alto Adige i norra Italien, där vinerna visar stor renhet, och är delikat aromatiska med stor intensitet och djup av smak.

När det gäller Pinot Gris-stilen är jag verkligen en ardent Alsace fläkt. Alsace Pinot Gris viner visar otroligt rikedom, bredd över gommen, jordisk mineral och terroir.

Utanför moderlandet har jag också kommit att älska Oregon Pinot Gris, som på många sätt kombinerar rikligheten och strukturen i Alsace-stilen med den mer livliga fruktigheten i Italiens stil.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Vilka är de bästa sakerna att äta med dessa viner?

Vid bordet fungerar dessa viner också annorlunda. Pinot Grigio är lättare att njuta av som apéritif eller med lättare rätter, så grillad räka, fisk eller lätta aptitretare.

Däremot ger rikligheten i många Pinot Gris-stilar dem möjlighet att arbeta med hjärtligare priser, som en kalvkotelett, kaningryta, grillad port, kycklinggrytor samt hårda ostar.

Några läckra Pinot Gris & Pinot Grigio Viner

Nedan har jag listat ett antal Pinot Gris och Pinot Grigio viner som jag har smakat nyligen. Alla dessa är viner som jag tror garanterar uppmärksamhet för deras balans och kvalitet.

(Bildkredit: Vinproducenter)

Pinot Gris

2009 Seven Hills Pinot Gris, Oregon, $ 15 – Vacker saftig frukt. Krisen, munnen med en mediumrik konsistens. Smidig och vackert balanserad med mycket mogen mogen frukt, gul plommon, blommor och kryddor. Hållbar och uppfriskande finish.

2005 Trimback Pinot Gris Reserve, Alsace, Frankrike, 20 dollar – Midguld i färg. Angivande kryddiga, stenfruktarom med tips av honung och rök. Färsk, bred med intensiv, rik, aprikos, guava smaker. Massor av jordnära mineraler och en lång kryddig finish.

2007 Domaine Julien Meyer Pinot Gris Natur, Alsace, 17 dollar – Attraktiva dofter av ultralätt frukt, tips om honung och kryddor. Richness följer genom på gommen, balanserad av ljus sura. Jordaktig, fin viskositet i texturen, jämn med en långvarig, blommig och kryddig finish.

2009 Benton Lane Oregon Pinot Gris, $ 15 – Färskt och saftigt med ljusa ungdomliga aromer av mogna, nektariner, vilka persika och äppelblomningar. Kriskt, måttligt rika med ett medley av citrus- och stekfruktsmak.

(Bildkredit: Vinproducenter)

Pinot Grigio

2007 Alois Lageder Benefizium Porer Pinot Grigio, Alto Adige, 20 dollar – Kombinerar rikedom med delikatess detta vin inbjuder med en medley av lagade dofter – mogen aprikos, krydda, ledtråd av vanilj, rök. Fräscha, smidiga texturerade och lyfta mogna stenfruktsmak som håller på att vara långa mineraler.

2008 J. Hofstätter Pinot Grigio, Alto Adige, Italien, 17 dollar – Intense peachy, nektarin-aromer med lager av krydda och några blommiga anteckningar. Krisp, med livfulla färska smaker, med tips om rök och brazil som inte kommer igenom.

2009 Elena Walch Pinot Grigio, Alto Adige $ 18 – Förtjusande ljus, med massor av mogna stenfrukter aromer och smaker, kryddskikt, några röda krossade nötter, grapefrukt och äppelblomma. Runda, släta och långa.

2008 Convento Muri-Gries Pinot Grigio, Alto Adige, 15 dollar – Skarp, saftig och väldigt uppfriskande. Förpackad med mycket ljus citrus- och fruktträdgård med tips av kryddor, nötter och vita blommor.

Jag skulle gärna höra från läsare om vilka stilar du föredrar och några av dina favorit Pinot Grigio eller Pinot Gris viner.

Uppdaterad från inlägget publicerades september 2010.