Vad är skillnaden mellan grönt och svart te?

Vad gör grönt te grönt och svart te svart? Är det bättre för dig än det andra? Lär dig om skillnaderna mellan dessa två typer av te…

(Bildkrediter: ub-foto / Shutterstock)

Svart och grönt te kommer från samma busk som heter Camellia sinensis. I båda fallen skördar skördare de översta knopparna och lämnar från anläggningen. Så vad är skillnaden? Det kommer ner till bearbetning och oxidation, den kemiska processen som orsakar brunning.

Grönt te

För att producera grönt te skördas, blöts och sedan uppvärms genom ångkokning (japansk stil) eller pan-firing (kinesisk stil). Denna process stoppar oxidationen så att bladen behåller sin färg och känslig, frisk smak.

Svart te

För att producera svart te skördas bladen och torkas och krossas, rivas, krullas eller rullas och får oxidera innan de torkas. Som ett resultat blir bladen mörkare och utvecklar starkare smak och arom.

Vilket har mer koffein?

Även om grönt te normalt har mindre koffein än svart te, så är det inte alltid fallet. Koffeininnehållet kan variera beroende på växtvarianter, bearbetning och bryggningsmetoder. Enligt Mayo Clinic varierar koffeinhalten i grönt te från 24-40 mg per kopp och svart te varierar från 14-61 mg per kopp.

Vilket har mer antioxidanter?

Grönt och svart te innehåller båda antioxidanter, vilket kan förhindra cancer och andra sjukdomar. I åratal har forskning fokuserat på hälsotegenskaper hos grönt te. Nya studier visar att svart te har fördelar också. I varje fall ger oxidation eller icke-oxidation teet en annan uppsättning antioxidantföreningar.

Brödtips

För optimal smak, var uppmärksam på vattentemperaturen och tiden:

→ Hur man bryter lösa lövgrönt te
→ Hur man piskar en skål med Matcha Green Tea
→ Hur man gör en riktig pott av svart te

Under de närmaste månaderna kommer vi att utforska grönt och svart te på djupare sätt. Lämna en kommentar om det finns något du är särskilt nyfiken på!