Vad är skillnaden mellan engelska, irländska och skotska frukostteor?

Engelsk frukost, irländsk frukost, skotsk frukost … varför serveras de på frukost, och är det verkligen någon skillnad mellan dem?

Vad är frukostte?

Frukostte är svart teblandningar som är avsedda för att följa med en riklig rik morgonmåltid (tänk på engelsk frukost eller fry-up) och är därför starkare än eftermiddagsteblandningar. På grund av att de är så starka går det bra med frukosttvätt med mjölk. Frukost teblandningar gjorda med Assam te tenderar att ha högre koffein nivåer.

Engelska, irländska, skotska: vad är skillnaden?

För att svara på denna fråga vände vi oss till Frank Sanchez om Upton Tea Import.

Engelska frukostte, Sanchez förklarar, hade ursprungligen varit ett kinesiskt svart te. Med tiden blandades teblandare med teer odlade i Indien och Sri Lanka samt Afrika och Indonesien. “Den engelska började importera kinesiskt te på 1700-talet och sedan sparkade det verkligen in i redskapet på 1700-talet. För alla ändamål var det första engelska frukosttepet ett kinesiskt te-te, säger Sanchez.

“Då, under Opium Wars, införde Kina ett embargo på te. Omkring samma tid började British East India Company producera te i Assam, Indien. Under ett tag minskade de gamla lagren av kinesisk te och de nya lagren av indisk te började komma in, och de blandades ihop. Hoppa fram till slutet av 1800-talet och te började produceras i Ceylon (nu Sri Lanka). Du började få en starkare och starkare Ceylon-komponent i engelsk frukostte. ”

Irländska frukostte har en stark Assam-komponent, vilket ger den en mer robust, malty smak och rödaktig färg. “Min teori är att te måste ha ökat i popularitet i Irland runt den tid som det brittiska östra indiska företaget producerade te i Assam, säger Sanchez.

Skotsk frukostte tenderar att vara den hjärtligaste av gänget, möjligen på grund av Skottlands mjuka vatten. “Tidigare blandades teen speciellt för vattenförhållandena i de områden där de salufördes och konsumeras”, säger Sanchez. “Det är gissning, men kanske krävde vattnet i Skottland ett starkare te.”

I ett nötskal

  • Engelsk frukost: Fullfylld och rik. Ursprungligen ett kinesiskt svart te men nu ingår ofta en stark Ceylon te komponent. Kan också inkludera te från Assam, Afrika och / eller Indonesien.
  • Irländsk frukost: Robustare än engelsk frukost. Generellt har en stark Assam-komponent som ger den en smaklös smak.
  • Skotsk frukost: Typiskt den starkaste av de tre. Kan innehålla te från Kina, Assam, Ceylon, Afrika och / eller Indonesien.

Det är viktigt att notera det ingen gång har det varit en standardformel för någon av dessa blandningar. “Ett företags engelska frukost kan vara identisk med ett annat företags irländska frukost”, säger Sanchez. I slutändan är det verkligen upp till den enskilda tedrikkern att prova olika blandningar och hitta den han eller hon gillar.

  • Upton Tea Import: Besök deras hemsida och följ dem på Facebook