Umami Bombs: Använd den femte smak i Holiday Cooking

Vad har sojasås, parmesanost och Jean-Georges Vongerichten maträtt av parmesan vanilj och vita tryffel alla gemensamma? De är alla “umami-bomber”, enligt Wall Street Journal och deras senaste artikel A New Taste Sensation.

Umami betyder deliciousness på japanska, och det är en köttig, smaklig smak som uppmuntrar oss att äta protein. Forskare fann nyligen att det faktiskt finns en femte receptor på våra tungor som ägnas bara till glutamat – den primära umami-föreningen. Det har skett ökat intresse för umami bland kockar och kockar, eftersom användningen av umami klokt kan spika dina måltider med smak. För tips om hur man skapar umami-bomber, läs vidare…

umami!
Om det bara finns fyra smaker (söt, salt, sur och bitter), varför gör kycklingsoppa och osaltat kött så bra? Svaret är umami – smaken stimulerad av aminosyran glutamat, en nyckelkomponent av protein. Våra munnar känner till gott protein när de smakar det.

Sanningen på MSG
MSG är helt enkelt mononatriumglutamat, ett tillsatsmedel som ger denna umami smak till mat. Människor har hävdat biverkningar från det men dessa effekter har ännu inte visat sig på ett tillförlitligt sätt. Många asiatiska kockar tycker om MSG hur vi tänker på socker – lägg bara till en streck här eller där för den rena smaken du behöver.

Läs artikeln för ett mycket intressant blick på hur de bearbetade livsmedelsindustrier arbetar hårt för att hävda umami – äkta och syntetiska – i de livsmedel som de säljer.

Top Umami Foods – Här är några livsmedel och tekniker som föreslås i WSJ-artikeln…
• Parmesan och andra åldrade ostar
• Soja och miso produkter
• Tomatprodukter som juice, pasta eller ketchup
• Fiskbaserade såser (som Worcestershire och Thai fisksås) Räkorpasta också.
• Dessutom är torkade och härda kött särskilt höga i umami.

Hur utnyttjar du umami i din matlagning? Vi gillar att lägga till lite sojasås eller miso till grönsaker för saltighet och umami djup.