Tkemali är min nya ketchup

(Bildkredit: Emily Han)

Jag reser inte så mycket som jag skulle vilja, men på ett litet sätt utforskar jag världen genom min stads oändliga utbud av internationella livsmedelsbutiker. Det var så här jag befann mig i en hål-i-vägs rysk marknad den andra dagen. Det var knappast någonting på engelska, men jag frågade ägaren för tips och plockade ut några livsmedel att prova. Min favorit upptäckt från det här lilla äventyret? tqemali.

Jag köpte nästan tkemali för den eleganta flaskan ensam men beskrivningen av “plommonsås med georgiska kryddor” förseglade affären. Vilken typ av georgiska kryddor? Vem visste säkert, men svaneti salt och khmeli suneli är häftklamrar i mitt kryddskåp så jag kunde inte motstå.

Tkemali, jag lärde mig, är namnet på en sur plommon i Georgien och den här allestädes närvarande såsen kan tillverkas av omogna gröna, mogna gul eller mogna röda plommon. Det finns många märken och många hem recept. Den jag försökte – Trest B Tkemali # 3, en grön version – är tårta, vinegary, aromatisk, lite kryddig och lite söt, som ett kors mellan ketchup och chutney.

Traditionellt används tkemali för att krydda grytor och potatisrätter och som kryddor för grillat kött och skaldjur. Jag har slathering denna vitlök och koriander rika sås på tofu, grillad sommar squash och rostad potatis. Jag kan bara föreställa mig de underverk som kommer att ta med till min nästa kruka med linssoppa.

Det är sent på säsongen för gröna plommon, så jag måste vänta till nästa år för att göra grön tkemali. I år planerar jag att göra en hemlagad röd version med ett recept i Darra Goldstein Den georgiska festen (hon rekommenderar lite understa Santa Rosa plommon). Ytterligare recept kan hittas på Georgia About och New York Times. Jag skulle gärna höra från någon med förstahandsupplevelse!