The Blue Chair Jam Cookbook av Rachel Saunders Book Review 2010

För några år sedan skrev jag om hur inspirerad jag var av en kvinna i Oakland, CA, som hade en liten toast och syltaffärsaffär, och vred framsidan av en pizzaplats till ett kafé under morgontimmarna när det vanligtvis stängdes. Den kvinnans namn är Rachel Saunders och sedan dess har hon växt sin syltaffär avsevärt och erbjuder cirka 100 säsongsvaror per år och expanderar till detaljhandeln över hela Bay Area. Otroligt, hon hittade också tid att skriva en kokbok. Så medan jag förväntade mig att gilla den här kokboken blev jag lite förvånad över hur mycket jag verkligen verkligen Gilla det. Läs vidare för min recension och för ett bra tips om hur du kan sylt utan att koka upp en stor kruka med vatten!

Titel och utgivare: The Blue Chair Jam Cookbook, av Rachel Saunders med fotografier av Sara Remington. Publicerad av Andrews McMeel Publishing, LLC, 2010.

Första intrycken: Wow. Det här är en stor bok som väger in på 372 sidor. Det är ett hårt skydd, med en fin matt texturerad dammjacka och en robust sydd bindning som hjälper sidorna att hålla sig platt när de öppnas. Boken är uppdelad i tre huvudavsnitt, med bibliografi, källor och ett index i slutet.

Det finns en mycket omfattande introduktionsavdelning som berättar om Blue Chair Fruit och erbjuder utmärkta definitioner av orden “sylt”, “gelé” och “marmelad.” Också mycket intressant är en sektion om frukt som täcker ämnen som säsonglighet, modenhet, sötma och surhet / bitterhet, konsistens och parfym.

Slutligen finns det flera sidor på att bevara sig, med tonvikt på process och utrustning. Det som verkligen gör denna glans är Sara Remingtons fotografier som visar de flera stegen som en panna sylt går igenom när den lagar mat. Detta görs för både socker med sylt och hög socker samt marmelader. En annan bonus är Saunders metod för att testa doneness, vilket innebär att man placerar flera skedar i frysen och använder dem för att kyla av en liten mängd sylt för att kontrollera fasthet och konsistens.

Antal recept: Cirka 120, passande arrangerade efter säsong. Från djupa vintern erbjudanden av bergamot och grapefrukt till den fantastiska gluten på hösten sommar och vidare till kvitten och tranbär på hösten synger den här boken med det sensuella nöjet av mogen, läcker frukt. Boken slutar med en alfabetisk förteckning över frukter, förklarar sin årstid, sortiment och bra parningar.

Bra Tips: Rör inte med stora kärl kokande vatten för att bevara dina sylt, gelé och marmelader! Enkelt värm krukorna och locken i en 250 ugn i 30 minuter, ta bort, fylla och locket och sätt tillbaka till ugnen i ytterligare 15 minuter. Voilà!

Recept för just nu: Elderbär-Orange Marmalad, Pärsmjöl med Rosemary & Pine, Citron Shred, Tranbär-Orange Marmalad, Italiensk Prune & Cardamom Conserve

Rekommenderad? Åh ja! Denna bok är i min topp fem för semestergåva som ger detta år. Jag kan se parning med en uppsättning vackra konservburkar eller, om dina fickor är djupt nog, rekommenderar en av de underbara alla kopparkatlarna Saunders att du kan laga mat. Men jag är definitivt greedily att hålla en kopia för mig själv. Jag vet att det här är bara det jag behöver experimentera med marmelader i vinter … och jordgubbar-kumquat sylt i våren … åh, och det kommer säkert att bli en bättre sommar för Bleinheim-aprikoser nästa år … men under tiden , det Quince och Candied Ginger Jam receptet kan inte ignoreras mycket längre!

• Köp boken: The Blue Chair Jam Cookbook av Rachel Saunders, $ 22.15 (Amazon)

• För mer information om Blue Chair Fruit Company, kolla in deras hemsida eller det här videoklippet av den söta fröken Saunders besök på The Martha Stewart Show.

Mer 2010 Bokrecensioner
• Bra till kornet av Kim Boyce
• I det gröna köket av Alice Waters
• I köket med en god aptit av Melissa Clark

(Bilder: Dana Velden)