Tempra Tantrum: Röda Viner med inställning från Spanien

Tempra Tantrum – modern, självsäker, vågad och på $ 10 – stort värde! Detta är namnet på en rad lättdryckta röda viner från Castilla i hjärtat av centrala Spanien, Spanien i Don Quixote.

Jag smakade först dessa viner i november 2009 när jag träffade vinmakaren Rocio Osborne i New York. Från get-goet älskade jag det utseende – pulserande jordrött, orange, marron och puce-märkning gav varje vin ett distinkt utseende. Namnet Tempra Tantrum är härlett från Tempranillo – Spaniens mest kända druvsort. Varje Tempra Tantrum vin är en blandning av Tempranillo och en annan sort. Dessa är Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot och Shiraz.

Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk först och undrade om det här var bara en annan kantig etikett som maskerade ett ganska vanligt vin. Mina bekymmer var ogrundade. När jag pratade med Rocio upplyste hennes passion och dynamik rummet. Hon pratade energiskt om arbete i vingårdarna, som odlas hållbart. Rocio är fast besluten att bli helt organisk, vilket borde vara möjligt med tanke på det torra medelhavsklimatet i regionen. Smaka på de fyra vinerna som jag drabbades särskilt av hur välbalanserade varje vin var, gifta sig mogna, levande fruktsaker med friskhet och en känsla av plats.

Rocios viner är märkta med beteckningen VT de Castilla (Vino de la Tierra de Castilla). Området Castilla ligger i La Mancha, hemma för nästan två tredjedelar av Spaniens vingårdar. För dessa viner har Rocio medvetet valt att arbeta utanför det officiella DO-systemet i regionen eftersom det ger henne mycket mer frihet och flexibilitet när det gäller vilka druvsorter som ska planteras, hur man odlar vinstockarna och hur man gör vinet.

La Mancha är en het, torr region som traditionellt inte är känd för högkvalitativt vin. Men under det senaste årtiondet har en ostoppbar omvandling skett. Framtida tänkande, passionerade, kvalitetsmedvetna producenter som Rocio har intensifierat ambitionsnivån. Många fokuserar på sortsviner och internationella sorter. De har investerat avsevärt i att förbättra vingårdarna och dramatiskt förändrat fokus från kvantitet till kvalitet.

Rocio påpekade när vi pratade “Det är inte en stor sak som har gjort skillnaden, det är uppmärksamheten på hundratals små detaljer som skapar förändring.” Som jag håller med om.

Tempra Tantrum Viner

Medan var och en av de fyra vinerna kunde sippas på egen hand, hemma eller med vänner i en bar, är de också mycket matvänliga. När jag läste igenom Kitchn-inläggen förra veckan tyckte jag särskilt att Emilys inlägg på rostade mandel med apelsin och paprika skulle göra en fantastisk partner. På samma sätt skulle många av de nio pizzor som Emma pratade om i hennes fredagskollektion vara utmärkt att nibble på medan du smuttar på någon av de fyra vinerna

Viktigast, dessa viner är stort värde på $ 10.00 / flaska.

2008 Tempranillo / Grenache, VT de Castilla, Spanien – Delikat och parfymerad näsa, hallon, tranbär, körsbär och söta kryddor. Livliga smaker och mjuka, saftiga tanniner. Riktigt lätt att dricka. Bra med äldre manchego eller andra hårda ost, chorizo, arancini di riso, sardinskivor eller enkla pastarätter

2008 Tempranillo / Merlot, VT de Castilla, Spanien – Mörkare, mer plummiga dofter, med anteckningar av mocka, espresso och kryddor. Lush tanniner och mogna saftiga smaker. Prova med lasagne, paella, fyllda portabello svampar eller en gammal Gouda-ost.

2008 Tempranillo / Cabernet Sauvignon, VT de Castilla, Spanien – Klassiska cassis- och björnbärsaromer, med jordnära, pepparknotor. Levande smaker, mogna men lite hårdare tanniner. Skulle fungera bra med en biffgryta, rostad aubergine, vegetarisk chili eller marinerad flankbiff.

2008 Tempranillo / Shiraz, VT de Castilla, Spanien – Massor av kryddor, peppar och svarta fruktaromer med läderiga, kryddiga tips. Rik, smidig munkänsla, men fräsch med långvarig livlig frukt. Bra med lammkebabs, biffburger & pommes frites, pasta med puttanesca sås eller korta revben.

Fram till nästa vecka njut!

Mary Gorman-McAdams, DWS, är en New York-baserad vinpedagog, frilansskribent och konsult. Hon håller examen i Wine & Spirits från Wine and Spirits Education Trust (WSET) och är kandidat i Master of Wine Program.

(Bild: Tempra Tantrum)