Smashing Plattor av Maria Elia

Vinkeln: Skaka din idé om grekisk mat, en maträtt i taget

Recept för just nu: Blomkålssoppa med Fava Bönor, Feta, Almond, Mynta och Citron; Vilda gröna, makaroner och ost; Kalamata Olive Gnocchi; Lamb, Orange och Chile Kebabs; Feta Polenta; Morot Tabbouleh; Blackberry och Ouzo Sorbet; Aprikos och Orange Blossom Meringues

Vem skulle tycka om den här boken? Kockar som älskar smaken av grekisk mat, lagar mat i stämningen för lite fåtölj.

Snabb fakta

Vem skrev det: Maria Elia

Vem publicerade det: Kyle Books

Antal recept: 120

Andra höjdpunkter: Många köksböcker stämmer över mitt skrivbord, och ett rättvist antal hävdar att de är “moderna” på ett traditionellt kök. De flesta av dessa lämnar mitt skrivbord utan att göra mycket av ett intryck. Smashing Plates är annorlunda.

Maria Elia börjar med att para det grekiska köket av sitt arv till dess väsentliga smaker och ingredienser: fava bönor, rosevatten, mint, fänkål, tomater, oliver, grekiskt kaffe, yoghurt, fikon, lamm, bläckfisk (och så många fler). Sedan sätter hon dem tillbaka igen på överraskande och lockande sätt – kombinationer som nickar till traditionella grekiska rätter, men är inte rädda för att röra sig bortom dem. Så får vi rätter som seared kammusslor med vattenmelon, zucchini-belagda bläckfisk och en salig baklava tårta med tomater och strängbönor. jag älskar allt.

Det finns tonvikt på delade rätter i den här boken – små tallrikar och delningsplattor, festvänliga sidor och stora efterrätter – men recepten känns fortfarande enkelt och elegant. Recepten är inte nödvändigtvis “delade” i middagspartiet men snarare “delade” i den meningen att de satt sig vid bordet. Några recept är definitivt mer involverade, men mycket kunde göras på en veckodag med lite planering eller till och med kastas ihop i spetsen av ögonblicket.

Jag är så glad att ha upptäckt denna kokbok precis som vi hoppar in i sommarens färska frukter och grönsaker. Jag kan redan säga att det blir en favorit innan säsongen är över.

Hitta boken på ditt lokala bibliotek, oberoende bokhandel, eller Amazon: Smashing Plates av Maria Elia

Besök författarens hemsida: Maria Elia

Apartment Therapy Media gör sitt yttersta för att testa och granska produkter på ett rättvist och öppet sätt. Synpunkterna i denna recension är personliga synpunkter från granskaren och den här produktrecensionen sponsrades eller betalades inte på något sätt av tillverkaren eller en agent som arbetade på deras vägnar. Tillverkaren gav emellertid oss ​​produkten för provning och granskning.