Sen vinter sötnos: Pleasures of Stewed Fruit

Sen på vintern, innan de första mogna bären dyker upp, och långt före sommarpersarna och plommon, verkar söt frukt långt ifrån. Även apelsinernas bästa tid har gått. Men det är en möjlighet i förklädnad: det här är när vi vänder oss till de tysta nöjen av stuvad frukt.

Den har inte samma ring som färska aprikoser och päron, gör det? Stuvad frukt. Hur kan det jämföras? Tja, kanske kan vi övertyga dig.

Stewed frukt recept var mycket vanligt i det förflutna, före förbättrade lagringsanläggningar och tekniker. Du kunde inte köpa frukt året runt, så du torkade så mycket du kunde och hittade andra sätt att klumpa upp det hela vinteren.

Torkningsfrukt har också en intensifierande effekt. Vi älskar söta och saftiga sommarplommon, men när de torkas i pommes frites blir deras naturliga tanniner och mörka smaker intensifierade till något mer komplext och intressant. Samma sak gäller aprikoser, russin, tranbär, körsbär och andra torkade frukter. Steving dessa frukter låter dig njuta av all den rika smaken.

Stewed frukt, i vår moderna tid, kan också dra på frusen och konserverad frukt. Vi älskar att göra pannkaka såser av frysta persikor och bär; De är inte lika bra som färsk frukt för vissa saker, men de är lika bra för kokta såser.

Och stewed frukt är äntligen det bästa sättet att utnyttja all den frukten du har skuggat hela vintern. Vi har ett dussin äpplen kvar från våra höstplockningsutflykter, och medan de fortfarande är bra är de inte så snabba och färska längre. Vi har använt dem i chunky äppelmos och kaka fyllningar. Vi hittade också några mycket overripe kvitten i mataffären för billig. Vi ryckte upp dem och gjorde en stuvad kvinsås för havregryn, med några plumped-upp torkade tärkörsbär.

Så njut av de torkade och bevarade frukterna när du kan – innan den färska vår- och sommarfrukten kommer med och stjäl showen. Gör en röra av stewed pommes frites, äppelmos, chunky persikapannkaka topping, eller en söt coulis. Häll den över en tårta, yoghurt, havregryn eller rostat bröd. Doppa in med en sked och kom ihåg hur bra sommarfrukt kan smaka.

Här är några recept vi njuter av.

Torkad frukt
• Pommes frites i portvin
• Över natten Havregryn med aprikoser och kärnmjölk
• Granola med mandel, aprikoser, tranbär och ananas
• Torkad frukt värmd med rött vin och kryddor

Frysta frukter
• Chunky Peach Pancake Topping
• Rabarber Fool

Lagrad frukt
• DIY Applesauce

(Bild: Tro Durand)