Seasonal Spotlight: Napa-kål

Vi besöker familjen i Texas denna månad och tack vare CSA-stilleveranserna från Greenling har vi blivit översvämmade med Napa-kål. Vad kan man göra med ett huvud – eller tre – av denna skarpa och delikat smaksatta grönsak?

Napa-kål, även känd som kinesisk eller sellerikål, är mildare och sötare än vanlig kål. Dess vita stjälkar och crinkly, blekgröna eller gula löv kan ätas råa eller kokta. I asiatiska rätter används Napa-kål ofta i rörfries, soppor, dumplings och koreanska kimchee. De underbart texturerade, rufflade lövorna är utmärkta i färskt sallader och slaw. När staket eller simmered blir stalkerna och lövna ömma, saftiga och söta.

Under den senaste veckan har vi gjort Napa kål slaw med en sesamolja och ris vinäger dressing, lindade bladen till vår / sommarrullar, kastade fint skivade löv och stalker i en kruka med vitböna och rotgrönsaksoppa och gjorde en snabb sauté med vitlök, ingefära och sojasås. Det finns fortfarande massor av kål kvar, så vi tänker på denna Napa-kål och rödlökssallad från allvarliga ätter och inlagd Napa-kål med Umeboshi-plommon från Gourmet. Har du några andra idéer? Vi är alla öron!

Lagring och beredning: Förvara Napa-kål hela i en plastpåse i kylskåpet i upp till en vecka. För att förbereda hela huvudet på en gång, skär det i halv längd, ta av kärnan och hugga efter önskemål. Eller, separera och tvätta enskilda blad efter behov.

Relaterad: Känn dina asiatiska gröna

(Bild: Emily Ho)