Seasonal Spotlight: Butternuts

Har du någonsin sett dessa muttrar? De var ganska obekanta för oss när vi stötte på dem på Dane County Farmers Market. Som det visar sig är de extremt sällsynta.

Säljare Silvan och Avis Disch of Monticello, Wis., Berättade för oss att dessa är butternötter, som de samlade i naturen. En tre ounce väska kostar oss $ 20 – ja, du läste det rätt. Varför den höga prislappen? Och var det värt det?

Butternut, även känd som vit valnöt, är en valnötart som är ursprunglig för östra och mellanvästra USA och sydöstra Kanada. Under de senaste decennierna har nötterna blivit infekterade med en dödlig svampsjukdom, vanligen kallad butternutcancer. Det identifierades först i Wisconsin men kom sannolikt från utanför Nordamerika. Som ett resultat har träden blivit mycket knappa eller till och med obefintliga i områden där de en gång blomstrade. Kanada har placerat butternut på listan över hotade arter.

Inte veta om eller när vi någonsin skulle kunna smaka på butternötter igen, gick vi för splurge. Vi upptäckte att nötterna smakar rikare och mer komplexa än den vanliga (persiska) valnoten. De slanka kärnorna är smöriga och oljiga med en spiciness som en vän beskrev som “wasabi-liknande”. Vilken tragedi kommer det att bli om butternutet utrotas!

Har du någonsin haft butternötter eller vita valnötter? Kan du foder eller köpa dem där du bor?

Läs mer:
Juglans cinerea L. (butternut) (USDA Plants Profile)
Juglans cinerea (butternut) (Bioimages)
• American Butternut (Local Harvest)
• Butternut Blues (American Forests)

Relaterad: Seasonal Spotlight: Hickory Nötter

(Bild: Emily Ho)