Resor Inspiration: Turkiska Döner Kebab i Tyskland

I Berlin blev jag kär i den turkiska döner kebaben på en liten takeout-plats nära mitt hotell. På samma sätt som en gyro fylldes dessa överflödiga smörgåsar med alla sorters sallader, färska grönsaker och såser och serverades på en varm, krispig flatbread. Jag har aldrig hittat något som helst i USA, men jag har några idéer för en hemlagad version som innehåller några av mina favoritelement.

Vid slutet av mitt juniorår på college tog jag en kort studieresa till Tyskland och tillbringade mestadels i Berlin. Under dagen behöll vår grupp ett tätt schema, som inkluderade många underbara måltider. Men på kvällarna kunde vi göra en liten utforskning på egen hand, vilket alltid var den mest spännande tiden. På en av våra första nätter i Berlin vandrade min rumskamrat och jag in i en turkisk takeout-plats nära hotellet.

Jag kände igen de höga köttbitarna på roterande spetsar, som jag hade sett i gyrofogar hemma, men det som verkligen blev mitt öga var ett glasfodral fyllt med färgglada sallader och en mängd olika såser – curry, ört, chili, yoghurt. De smörgåsar som de serverade liknade verkligen en gyro, men här hette de döner eller döner kebab. Jag beställde en kyckling döner och var glad att hitta att jag kunde ha någon av de sallader och såser tucked i min smörgås. Jag hade min laddad med nästan alla.

Brödet var också som pitas jag hade ätit hemma, men det var en liten chewier på insidan och sprödare på utsidan, eventuellt även stekt.

Med den första biten var jag knuten. Jag blev förvånad över att tycka om det så mycket för att jag aldrig hade varit en stor fan av gyros, men såserna, salladerna och krispigt bröd gjorde hela skillnaden för mig. Jag hittade min väg tillbaka till den platsen så många gånger som jag kunde för resten av resan.

Efter att jag återvände hem spenderade jag flera år på utkik efter en liknande smörgås, men varje “döner” som jag hittade kom med lite eller ingen såser eller sallader, och serverades på icke-krispigt pitabröd. Det visar sig att den version av döner jag älskade så mycket faktiskt uppfanns där i Berlin av en turkisk invandrare – Mahmut Aygun tjänstgjorde sin första donerkebab 1971 på sin Hassir-restaurang. Känd som “kebab kungen” gick han bort tidigare i år.

Tyskland har en stor invandrare i Turkiet, vilket har lett till att döner kebabs utbredda popularitet finns där.

Att göra en exakt version hemma skulle kräva en roterande spett och ganska mycket kött – och ofta används en blandning av kött. Men du kan enkelt göra en liknande version med grillad kyckling, nötkött eller lamm eller till och med en vegetarisk version med några kikärter i stället för köttet. Som jag sa, handlar det för mig om sallader, såser och krispigt bröd.

För brödet skulle jag borsta båda sidorna av en pita generöst med olja och värme på grillen eller i en porslin tills den är snäll och krispig. Här är några förslag på toppings:

såser
Turkiska cacik
Mint Tzatziki
Curry Yoghurtsås från Fine Cooking
Rostad vitlökssås från Bon Appétit
Harissa

Sallader och färska toppings
tabbouleh
Gurka, lök och tomat sallad från Food Network
Strimlad röd eller grön kål
Skivad gurkor
Rostade paprika
Pickled peppar
rödlökar
Svarta oliver

Mer
Wikipedia: Döner Kebab
Telegrafen: Mannen som uppfann Doner Kebab har dött

Relaterad: Retur Recept: Lamm Pitas med Gurka Mynt Tzatziki

(Bild: Flickr-användaren Alex Kehr, licensierad under Creative Commons)