Ramadans mat: När och vad man ska äta

Ramadan (på arabiska: رمضان, ramadan) är den nionde månaden i den islamiska kalendern. Under hela månaden är observatörer av islam snabba från soluppgång till solnedgång. Under den snabba tiden förbrukas ingen mat eller dryck, och tankar måste hållas rena. Följare av islam tror att fasta lär ut tålamod, blygsamhet och andlighet. Måltider serveras före soluppgång, kallad suhoor, och efter solnedgången kallas iftar, och ätit med familj eller med lokalsamhället.

Läs mer: Vad är Ramadan?

Vem fastar och vem gör det inte

Den snabba är strikt observerad, även i högre breddgrader, av alla vuxna muslimer. De äldre, sjuka och psykiskt sjuka är befriade från den fasta. Också befriade är gravida kvinnor, kvinnor under periodens menstruation och kvinnor som ammar sina nyfödda. I vissa muslimska samhällen matar människor som saknar den fastande delen av Ramadan generöst de fattiga och olyckliga under suhoor och iftar måltiderna.

Suhoor och Iftar

Under Ramadan serveras två huvudmåltider: suhoor, som serveras före gryningen och iftar, som serveras efter solnedgången. Suhoor ska vara en hälsosam och hälsosam måltid för att ge nödvändig energi under en fasta dag – den slutar när solen stiger och den fajr, eller morgonbön, börjar.

I slutet av dagen, när solen sätter, maghrib bön börjar, och dagens snabba är bruten med iftar. Många muslimer bryter sig fast genom att äta datum innan man börjar iftar-måltiden. Muslimer kan fortsätta att äta och dricka hela natten tills nästa dag är suhoor. I slutet av Ramadanmånaden firar muslimer Festival of Fast-Breaking, kallad Eid al-Fitr.

Vad att äta

Både suhoor och iftar måltider innehåller färsk frukt, grönsaker, halal kött, bröd, ostar och godis. “Jag försöker hålla min Ramadan väldigt lätt och full av fibrer, proteiner och komplexa karbohydrater. När Ramadan är under heta sommarmånader som det är i år fokuserar jag också på hydratisering av mat”, säger Amanda Saab i bloggen Amanda’s Plate. Typerna av mat som serveras varierar beroende på region, oavsett om du är i Mellanöstern, Europa, Asien, Nordamerika eller bortom. Måltiderna serveras antingen hemma med familjen, i gemenskapens moskéer eller andra utsedda platser inom det muslimska samhället.

  5 måder at spise tomater til morgenmad

“Under iftar kokas en serie mellanmål. Vissa föredrar att ha några tilltugg och väljer att ha en komplett middag efter. Det innehåller vanligtvis kryddiga grönsaker eller paneer fritters, kryddig frukt chaat, dal, datum och ibland frukt vanilj, säger Kaif Khan från bloggen Quirk Kitchen. Khan ringer också ut en speciell rosig rosa sirap som heter Rooh Afza, gjord av en blandning av ingredienser inklusive koriander, apelsin, ananas, morot, rosenblad, spenat och mynta. “Ingen Ramadan är komplett utan en flaska Rooh Afza. Den här drinken är en häftning i vårt hus för iftar. Vanligtvis är den beredd med tillsats av bara vatten och kalk – en annan version är en Rooh Afza lassi, säger hon.

10 Ramadan mat från hela världen

 • Dahi vadey: Lentil dumplings som blöts i en kryddig yoghurt sås (Indien)
 • Haleem: En långkokad stew kött, bulgurvete och linser (Mellanöstern, Indien, Pakistan och Centralasien)
 • Kyckling 65: Kryddiga bitbitar bitar av kyckling som marineras och friteras (Indien)
 • Ramazan Kebabi: En maträtt med lamm, lök, yoghurt och pitabröd (Turkiet)
 • Hela medammar: Fava bönor kokta med vitlök och spridd på bröd (Nordafrika)
 • Paomo: En bröd- och fårköttssoppa (Kina)
 • Chapatis: Unsavened flatbread som rullas upp med grönsaker och kött (Indien och Pakistan)
 • Fattoush: En sallad av grönsaker och pitabröd (Libanon och arabiska länder)
 • Konafah: Ett konditorivaror med phyllodeg och ost (Mellanöstern)
 • Kolak: En frukt efterrätt gjord med palmsocker, kokosmjölk och pandanusblad. Frukt, som jackfrukter eller bananer, eller mungbönor läggs till (Indonesien)

Var hittar du fler recept

Kolla in bloggarna Coffee & Crumpets och My Halal Kitchen för omfattande samlingar av Ramadan recept, och se nedan för Kitchns recept.

  Dark Magic: Kan en kopp kaffe berätta för din framtid?

 • 20 Celebratory Recept att göra för Eid
 • 35 Läckra och fyllande middagstips för Iftar
 • En Ramadan måltidsplan för en vecka med läckra och närande måltider

Detta inlägg har redigerats baserat på en originalartikel av Kathryn Hill.