Pie vs Tart: Vad är skillnaden?

Vår Pie Bakeoff är i full gång (har du kommit in i din bästa paj än?) Under de närmaste veckorna kör vi inlägg varje dag med recept, tips och inspiration, och snart börjar vi lägga in poster från tävlingen.

Frågan har ställts, Kan jag gå in i bakeoffet med en tårta? Svaret är ja. Medan pajer och tårtor är två olika saker, är de nära nog kusiner att vi kommer att acceptera dem båda. En galette är en annan kusin som är inbjuden att festa. De är alla bakade efterrätter, insvept i skorpa och fyllda med sötma. Nu, för en liten lektion om skillnaderna mellan dem.

En paj är en söt eller salig maträtt med en skorpa och en fyllning. Sidorna på en pajrätt eller pannan är snedställda. Det kan bara ha en botten, bara en topp, eller både en botten och en toppskorpa. En pajskaka är traditionellt gjord av mjöl, salt, kallt vatten och svavel (eller förkortning) men många pajskorpsrecept använder en kombination av fetter som smör, svamp eller grönsaksförkortning, eller bara smör. Målet är en skarp, flakig skorpa. Pajer serveras direkt från maträtten där de var bakade.

En tårta är en söt eller salig maträtt med grunda sidor och endast en bottenskorpa. Tartskorpor tillverkas vanligtvis av konditorivar: traditionellt mjöl, osaltat smör, kallt vatten och ibland socker. Målet är en fast, smula skorpa. Tårtor är bakade i en panna med en avtagbar botten eller i konditorivar på toppen av ett bakplåt så att det kan slås om innan det serveras.

En galette är en runda konditorivaror och fruktfylld efterrätt som bakas på ett bakplåt. De är mycket enkla att göra eftersom de är praktiskt taget formlösa. Aprikosgaletteen ovanför är från min kokbok, The Greyston Bakery Cookbook.

Relaterad:
• Tre Recept för Pie Crust
• Klassiskt recept (och video): Martha Stewarts Pâte Brisée
(bilder: Strawberry Tart av John Kelly från The Greyston Bakery Cookbook, Pecan Pie via Flickr medlem museinthecity licensierad under Creative Commons)