Picpoul de Pinet från Languedoc: Delicious, Racy & Great Value Wines

En av mina favoritfesten på sommaren måste vara Picpoul de Pinet, det läckert skarpa, uppfriskande vitt vinet från Languedoc-regionen i Frankrike. Ännu mer underbar är priset, eftersom de flesta Picpoul de Pinet-viner säljer för $ 9 till $ 12.

Picpoul de Pinet vinregionen ligger i Languedoc. Strax väster om Medelhavet är den ungefär trekantig i form med de historiska och vackra städerna Agde, Sète och Pézenas som dess poäng. Vinodlingarna sitter ovanpå en kalkstensplatta omgiven av den vackraste parfymerade trädgården (dvs. låga, mjuka, medeltida buskar) och tallskogar.

Piquepoul druva
Picpoul de Pinet (Pik-pul-de-Pinay) viner är gjorda av den gamla, lokala druvan “piquepoul”. Noterat för dess surhet (piquepoul översätts som “läppstift”), det är mycket väl lämpat för det varma Medelhavsklimatet i regionen eftersom det behåller sin underbara, skarpa surhet trots hettan. Havsbrisen från Medelhavet hjälper till att mildra värmen och garantera massor av ljusa, färska smaker.

Smaken av Picpoul de Pinet
Omedelbara ord som kommer upp i minnet när jag smakar en Picpoul de Pinet är skarp, rasande och uppfriskande. Smaker och aromer kombinerar citrus, gula plommon, aprikoser, blommor och en väldefinierad mineralitet. Dessa är inte mycket komplexa viner, men visar alltid en ärlig känsla av plats. Medan den är hög i syra, är dessa viner verkligen inte för cellaring och är bäst att njuta av inom två års frisättning.

Picpoul de Pinet vid bordet
Medan vinerna är utsökta sommarsippare, kommer de verkligen till sin egen vid bordet. De är särskilt bra med skaldjur som ostron, krabba, razor musslor, ansjovis eller musslor. Vissa människor hänvisar ofta till Picpoul de Pinet som “Muscadet” i söder, med hänvisning till dess speciella affinitet med ostron. Bortsett från skaldjur är vinerna en bra folie för härdade kött som coppa, prosciutto, speck och salami.

Favoritviner
Liksom mycket av södra Frankrike dominerar lokala “Caves Co-operatives” produktionsplatsen i Picpoul. Dessutom finns det cirka tjugo mindre producenter, många av dem finns också på den amerikanska marknaden. Några av mina favoriter, som jag nyligen har ätit, är noterade nedan.

2010 Domaine Félines Jourdan, Picpoul de Pinet, AOC Languedoc, $ 11 – Liten gyllene nyans (möjligen från äldre vinrankor). Krisp och mycket mineralt med subtila dofter och smaker av mirabelle plommon, garrigue, jordnära mineraler, fruktträdgårdsprodukter.

2010 Gaujal de Saint Bon, Picpoul de Pinet, AOC Languedoc, 11 dollar – Starkt mineral, citrus, päron och en ledtråd av mandel på näsan. Krisp, saftig, med en medley av grapefrukt, limefrukt och citron smaker, mycket nästan salt mineraler och en mild smak på mållinjen.

2010 La Cave “Les Costières de Pomerols”, Picpoul de Pinet, AOC Coteaux du Languedoc, 10 $ – Säkert, racy och citrussy. Ljus och blåsig men fylld med saftig frukt. Hints of savory minerality. En lätt dricka sommarklippare.

Andra producenter som är värda att söka, som jag har haft i det förflutna, men inte den senaste 2010-vintageen, inkluderar Château Petit Roubié, Picpoul de Pinet och Domaine de Guillemarine Picpoul de Pinet.

Har du provat någon Picpoul de Pinet än? Och vad tycker du?

Bilder: Mary Gorman och den officiella hemsidan för Picpoul de Pinet