Päron! 7 vanliga typer och hur man använder dem

Om du surfar på din lokala bondens marknad ser du förmodligen mer än sju typer av päron. Du kan även upptäcka en helt ny (och vagt otänkbar) sort som blir din favorit. Men för nu, låt oss prata grunderna. Vad är skillnaden mellan en Bartlett och en Bosc? Och vilken ska du hämta för ditt eftermiddagsmat?

Dessa sju typer av päron är det vi ser oftast i mataffären. För att vara ärlig ser många av dem (och smakar) lika, och du kan säkert använda dem omväxlande. Men vissa behöver verkligen mogna till en perfekt punkt innan de smakar söta. andra bör ätas när de fortfarande är lite svåra.

• För bilder av varje sort (plus några extra vi markerar inte här), kolla på Pear Bureau Northwests hemsida: usapears.org.

7 gemensamma sorter av päron
ANJOU: Anjou päron kan vara grön eller röd. De är squatty, med en rund form och en tjockare stam som är typ av inbäddat i nacken. De är grundläggande, allround päron. Du kan snacka på dem (de är mogna när de ger försiktigt tryck runt stammen), sätter dem i sallader eller bakar med dem.

ASIATISK: Ja, det här är en catchall för ett stort antal asiatiska päron. Om du vill läsa om olika sorter, kolla in det här utmärkta inlägget. De asiatiska päron vi ser oftast är formade som äpplen med en olivgrön hud som vanligtvis är spetsig. De är knackiga; de är konsistens är mer som ett äpple än en vanlig päron, så de är bra för att baka eller lägga till en skarp konsistens till sallader.

BARTLETT: Detta är päron de flesta av oss har i våra lunchboxar som barn. Den har den klassiska päronformen och limegrön till gul hud (mer gyllene när den är super mogen). Bartletter är söta, mjuka och läckra, men du måste vara försiktig med att de inte blir för mogna. De kan gå mjukt (och blåmärken) ganska snabbt. Av den anledningen föredrar vi att spara dessa för att snacka. Om vi ​​baka med dem, ser vi till att de inte är ganska mogna.

BOSC: Bosc-päron är mest karakteristiska; du kan upptäcka dem genast. De är de med de långa, mager halsen och tjock, brunaktig hud. Deras smak kan vara underbar, djup och tät sött, men det är ibland svårt att fånga. Bosc päron kan vara hård och smaklös när de inte är helt mogna (huden är lite hård också), men de behöver inte vara mjuka för att vara mogna, så det kan vara svårt att berätta. Vi skulle spara dessa för bakning.

COMICE: Dessa killar är feta och runda med korta halsar och tjocka stammar. De flesta komice päron är gröna men kan ha röda streck som de mognar. Deras kött beskrivs ofta som “krämigt” och usapears webbplats rekommenderar att de serveras på en ostkorg. Vi gillar att äta dessa ur hand de är en bra form att hålla.

CONCORDE: Sanningen berättas, vi ser inte mycket concorde päron i vår mataffär, men vi inkluderar dem för detta intressanta faktum: Tydligen brunnar de inte mycket när du skär dem. Någon har någon erfarenhet av detta? Är det sant? Om så skulle de vara bra för gröna sallader eller fruktsallader. Och som Bosc päron har de långa avsmalnande halsar och behöver inte vara mjuka för att vara mogna.

Seckel: Åh, vi älskar itty bitty seckel päron (bild på toppen). De är bara på marknaden under en kort tid, och de är helt söta när de är mogna (inte så läckra när de inte är). Vi har använt dessa mini päron för platskortsinställningar, och det finns några efterrätter som kallar hela Seckel päron (kolla in den översta i detta inlägg). Men de har inte massor av kött att arbeta med, så vi brukar spara dem som mellanmål.

Vad är din favorit typ av päron?

Relaterad: Hur man kan kärna äpplen eller päron snabbt och enkelt

(Bilder: Dana Velden, Gregory Han)