Ordet i munnen: Mirepoix

Mirepoix (mirh-pwah) substantiv. I fransk matlagning blandas en blandning av morötter, lök och selleri, vanligtvis fint tärningar, och används som kryddbasen för kötträtt eller sås.

En mirepoix är ofta den enda kryddan som vi använder för en bra kruka med bönor, som den vi lade upp igår. Men när vi letade efter en post som nämnde mirepoix att länka tillbaka till – nada! Hoppsan. Mirepoix är en av grunden för det klassiska västra köket, och vi är starka beroende av våra soppor och grytor.

Du gör förmodligen också – du kanske inte har vetat att den hade det här fina franska namnet. Mirepoix var faktiskt uppkallad efter en hertig…

…Charles Pierre Gaston François de Lévis, Duc de Mirepoix (1699-1757), en fransk general och diplomat. Tydligen hans kock de cuisine namngav denna standardmatlagning grundläggande efter sin beskyddare. Det måste ha varit i bruk innan då, förstås, men om det berodde på kockens popularitet eller hans personlighet, fastnade namnet.

Idag är mirepoix den heliga treenigheten av fransk matlagning. Det traditionella förhållandet mellan lök och selleri och morötter är 2: 1: 1. Dessa är vanligtvis finhackade och sauterade eller simmade med ingredienserna för att låta aromaterna smaka på hela skålen.

en mirepoix au gras Har lite kött till smaksättningstrinnet – kanske lite bacon kokad i olja med aromaterna, eller lite skinka.

(Bildkredit: Kockens Penna – En bra webbplats med massor av andra bra tips och recept.)