När du ska använda färska örter och när du ska använda torkade örter

Basilväxter som har blomstrat på min fönsterbänk sedan juli har äntligen erkänt nederlag och gett oss sina sista sommarsäsade måltider. Farväl, söt basilika! Clamshell paket med basilika, rosmarin och andra färska örter kan få spendy, så under vintermånaderna finner jag mig själv starkare på min stash av torkade örter. Med lite strategiskt tänkande tar vi varje sista bit av smak från de torkade örterna och räddar de färskt örterna för när de verkligen kommer att räkna.

När ska man använda torkade örter

Torkade örter tenderar att göra bäst om de läggs till under matlagning så att deras smak har tid att införa hela maträtten – lägg dem för sent i spelet och de smakar bara dammiga. Om jag gör en soppa eller en braise, röra jag i de torkade örterna strax innan du lägger vätskan och låt allt simma ett tag. Det hjälper också en enorm mängd att arbeta med torkade örter av god kvalitet. Om du öppnar en burk och inte kan luktar den ört-y-aromen, är det dags att byta ut det!

Allt detta sagt, vissa örter gör bättre än andra när de torkas. Woody örter som oregano, timjan och rosmarin alla tenderar att torka bara bra och behålla sin smak, men jag finner att basilika, gräslök och andra mjuka örter tenderar att förlora mycket av vad som gör dem bra en gång torkat. För dessa vill jag hellre köpa och använda dem när de är färska istället för att bosätta sig på medioker smak.

När ska du använda färska örter

När vi använder färska utsökta örter under vintermånaderna, vill vi göra det räknas. De är bäst när de används i slutet av matlagning, för att avsluta en maträtt – som att lägga till timjan strax innan en soppa är klar eller sprinkling basilikan över toppen av en pizza. På detta sätt är smakerna fortfarande fräscha och ljusa när jag börjar servera. Jag gillar också att använda färska örter i såser, salladsdressingar och andra snabba rätter eftersom torkade örter inte har tillräckligt med tid för att verkligen infusera dessa typer av rätter.

Jag kommer också definitivt att springa för färska örter när jag gör speciala rätter, som Thanksgiving fyllning med färska salvia eller rosmarin köttbullar för en semester potluck. Dessa är fester, och de ljusa, levande smakerna av färska örter i en maträtt är en del av vad som gör att samlingen känns speciell och minnesvärd.

Byte av färska och torkade örter

Om du gör ett recept som kräver färskt och du vill använda torkat – eller vice versa – det är inget problem. Torkade örter har en koncentrerad smak som kan tendera mot bitterhet, så använd mindre av det än du skulle fräscha. Och vice versa, färska örter tenderar att ha en mer delikat smak än torkad, så jag brukar använda mer av det.

Min allmänna tumregel är att använda 1 1/2 gånger så mycket som jag skulle torka. Det betyder att om receptet kräver 1 tesked torkad timjan börjar jag med 1 1/2 teskedar av färsk timjan. Kom ihåg att du alltid kan lägga till mer, men du kan inte ta bort den när den är där inne!

Användning av både färska och torkade örter

Oftast slutar jag med torkade örter och färska örter i kombination. De torkade örterna sätter in maträtten under matlagning och sedan sprinkles det friska öret i slutet av smakarna.

Hur är det med dig? När använder du torkade örter och när använder du dem fräscha?

Det här inlägget har uppdaterats. Ursprungligen publicerad 1 december 2010.