Mina Favoritvinglas: Bästa värdet för pengarna

När jag först blev seriös om vin märkte jag verkligen skillnaden att ett gott glas gjorde till min uppskattning av vinet. Vid den tiden var valet av vinglas ganska polariserat. Antingen spenderade jag mycket pengar (mer än vad jag hade råd med) eller jag var nöjd med ett industriellt, tungt, tjockglas. Det var väldigt lite att välja mellan däremellan.

Idag kan jag fortfarande spendera mycket pengar på ett bra glas, men jag kan också få ett riktigt bra vinglas för en blygsam utgift. Här är några av mina favoriter.

De bästa värdena i vinglasögon

Riedel
Som vinprofessor brukar jag välja Riedel. Medan sommelier serien är dyr (ca mellan 70- $ 100 per glas), det är utsökt att dricka från och värda investeringen om möjligt. Med 24% blykristall är dessa glasögon extremt bra men ändå starka och verkligen ger ut det bästa i ett vin.

De Vinum serien är också ett underbart glas men på $ 50 är också mycket ett speciellt tillfälle glas. För speciella middagar tar jag ut dessa.

För vardagligt bruk har Riedel en “nybörjarserie” som heter Ouverture, vilket är blyfritt glas och betydligt billigare. Ouverture är ett utmärkt sätt att börja investera i bra glasvaror. Kostnaden är ca $ 45- $ 50 för en uppsättning av fyra glasögon.

Riedel O
Jag bestämde mig för att ge den stumlösa O serien har sin egen speciella sektion, för vi är hooked. Min man hade verkligen plågat mig för att köpa några O-glasögon, i ett försök att avlägsna våra köksskåp från alla de olika stemware. Medan jag hade smakat vin från dem vid många tillfällen, var jag fortfarande knuten till min “stam”. Slutligen relocerade jag och köpte fyra för Fars dag.

Nu använder vi dem hela tiden. De nestlar snyggt i handen och påverkar inte riktigt temperaturen på vinet, vilket motståndare föreslår. Och medan de är bra, är de också robusta. Även om du knackar mot en, kan det hända lite, men hittills har aldrig fallit över. O-glasögon kostar ungefär $ 24 för två.

andra märken
Efter Riedel gillar jag verkligen Spiegelau, Rosenthal och Schott Zweisel. De kostar mindre än de bästa Riedel-serien och är riktigt bra. Kvalitetsvis, jag finner dem lika med skillnader som är nere till personlig smak.

Spiegelau
Spiegelau ägs nu av Riedel-företaget, en mycket gammal och känd glasproducent från Bayern i Tyskland. Mycket fin och hållbar. Olika områden görs och min favorit är Grandissimo räckvidd. Priserna varierar från $ 45 till $ 60 för fyra glas beroende på sortimentet.

Rosenthal
En av de ursprungliga vinglasproducenterna som var tillgängliga i USA stod längre än de flesta – så det kan vara ett problem att ladda i diskmaskinen. Måttligt dyrt kostar de ca 25-40 dollar per glas beroende på serien.

Schott Zwiesel
Från Tyskland leder du ledigt och glittrar verkligen. Efter Riedel är det förmodligen min favorit, särskilt den Forte Triton glasögon. De är mycket starkare än vanligt glas, eftersom de innehåller titan. En uppsättning av sex vita eller röda vinglas kostar ungefär $ 75. Verkligen mycket bra värde för kvaliteten.

Stölzle
En annan tillverkare i Tyskland. Jag är inte så bekant med dessa, men har smakat från dem nyligen på en väns hus. De är verkligen ganska vackra och vinerna visade vackert. Men jag hittade stammen lite ljus för priset. Om jag spenderade så mycket skulle jag köpa mer Riedel. Priserna är $ 55- $ 65 per glas.

Värdet är en relativ sak. Medan vissa människor kanske anser att $ 20 + rimligt för ett vinglas, för många människor, särskilt utgått, är detta pris dyrt. Om så är fallet, kolla in Crate & Barrel. De har ett utmärkt urval av bra vinglas prissatta till mellan $ 6 och $ 12. Jag gillar särskilt Elit serien, som säljer för bara $ 5,95 per glas; eller den Oregon serien, vilket är ganska bra, med bra stamvikt och kostar också 5,95 dollar per glas.

Också, om du verkligen vill köpa amerikanska, kolla in Ravenscroft, vilket har kommit långt när det gäller att förädla sina glasvaror. Nu gör de ett stort utbud av prisvärda glasögon.

Så, oavsett din budget eller smak där finns det verkligen ett brett urval av bra glasvaror som finns i hela USA.

Veckans vinplockar i veckan

Förra veckan hade vi en riktigt trevlig middag fest, där vänner tog med några fantastiska viner, som förtjänade (och fick), de bästa glasögonen i huset. Även om dessa viner är lite dyra trodde jag att jag skulle nämna dem, som vi alla älskar att splurge ibland.

Gnistrande
NV Louis Roederer Champagne – Som var parat med några bra stekt Padrón paprika.

Vit
2007 Hatzidakis Santorini – 100% Assyrtiko – Uppfriskande med stor mineralitet.

2007 Christian Moreau Chablis – Krämig, kritig och mineralt, som en bra Chablis bör vara, med mogen äppelfrukt.

De två vita var serveras med Gazpacho de Espárragos con Huevo Pochado (en kall aspargesoppa, serverad med en varm pocherad ägg på toppen).

Röd
1999 Alain Graillot La Guiraude Crozes Hermitage – Läcker, med massor av mörk, brambly frukt, läder, jordnära, rostade kött noter. Ripe, livliga tanniner och en rökig pepperyta.

2001 Guigal Château d’Ampuis Côte-Rôtie – Det var fortfarande lite ungt, men läckert, desto mindre. Tät, svart frukt, läder, jordnära med lyftta blomblad. Hårda tanniner och mycket lång finish.

Dessa två röda serverades med Maiale al Latte (fläskkött i kokt mjölk), sautéed avokadoskamp och rostade babyfingelpotatis.

Efterrätt
2007 Mount Horrocks Cordon Cut Riesling, Clare Valley, Australien – Sött, med massor av honung, persika, aprikos och apelsinskal arom och smaker. Hög surhet balanserade vackert sötma.

Detta vi parade med en läcker nektarin tart gjord av vår vän Beth, och crème fraîche.

Fram till nästa vecka, ha kul att prova samma vin i olika glasögon.

Mary Gorman-McAdams, DWS, är en New York-baserad vinpedagog, frilansskribent och konsult. Hon håller examen i Wine & Spirits från Wine and Spirits Education Trust (WSET) och är kandidat i Master of Wine Program.

Mer om vinglas:
• Stora vinglas: Tips om att ta hand om ditt glas
• Stora vinglas: är de värda investeringen?

(Bilder: Riedel, Spiegelau, Rosenthal, Schott Zwiesel, Stölzle, Crate & Barrel, Ravenscroft)