Min barndom var en lögn och Dreidel kan faktiskt vara kul att spela

När vi växte upp spelade vi en hel del dreidel i mitt hus under Hanukkah, vilket bara är överraskande när du lär oss vad vi använde som kruka: pennies. Pennies är inte ett bra pris! Om du har turen att snurra en Gimel (som betyder “gantz” eller “allt” och tilldelar dig hela potten), vinner du fortfarande bara, vad, 30 cent? Tyvärr, men även till en 7-årig är det inte så spännande.

Först när jag nyligen talade med mina judiska vänner insåg jag att barnen fick spela med andra alternativ i potten. Du kan leka med mat! Visste du att? Jag antar att du gjorde det och det gjorde bara mina föräldrar inte. (Eller de visste, men de ville inte ha mina smutsiga fingrar som rörde sina favoritsockor?) Med 35 år av förlorad drömglädje bakom mig, har jag spenderat mycket tid i veckan och tänkt på vad jag kunde ha vunnit hela tiden.

Här är en helt definitiv lista.

De bästa matvarorna att spela Dreidel med (i ordning från mest till minst enorma)

 1. Mini marshmallows
 2. Reese s stycken
 3. Chokladbitar
 4. Jordnöts M & Ms
 5. M & Ms
 6. Skittles
 7. starbursts
 8. Tygstycken
 9. jordnötter
 10. saltkringlor

En snabb uppdatering på reglerna

 1. Varje spelare (det finns ingen gräns för antalet spelare) får ungefär 10 till 15 spelbitar (idealiskt ätbart, se rant ovanför!). I början av varje runda lägger varje deltagare ett spelstycke i mittenpotten. Dessutom, varje gång potten är tom eller bara har ett spelbitar kvar, lägger varje spelare ytterligare en bit.
 2. Omvända vridning av dreidel. Beroende på vilken sida den landar på, ger du eller får spelbitar från potten. Nunna betyder att spelaren inte gör något. Gimel innebär att du tar hela potten. Hallå får dig hälften, och Shin, du sätter en bit in.
 3. Om du slutar spela, är du antingen ute av spelet eller kan begära att låna från en annan spelare.
 4. Den som vinner alla bitarna vinner spelet.
  Seasonal Spotlight: Persiska gröna plommon

Vad använder ni som en kruka när du spelar dreidel? Håller du med min lista?