Matvetenskap: Varför du borde vila kött efter matlagning

När vi lagar stora köttstycken som rosta eller kalkon har vi alltid blivit tillsagda att låta köttet vila innan vi klipper in det. Det här har verkade som ett udda steg till oss, särskilt eftersom det har ingripit i oss att inte låta maten sitta länge. Dessutom skulle du inte vilja tjäna upp det och gräva i genast?

Som det visar sig, gör du faktiskt inte! Klicka igenom för att se varför…

När köttet kockar, börjar muskelfibrerna fastna och vattnet blir utskjutet. Denna fukt rör sig utåt mot köttets yta, där en del av det till slut fördunerar.

När du tar ut grillen ur ugnen behöver fuktnivån inuti det dags att omfördela tillbaka genom köttet. Om du skär direkt i det, kommer vätskan faktiskt att slå ut och din vackra grillning kommer att bli mycket torr. Genom att låta det vila, absorberas fukten och köttet blir ömt och saftigt.

Det finns också en andra anledning till varför du vill låt den vila. En stor bit kött kommer faktiskt fortsätta att laga mat i några minuter efter att du tagit det ur ugnen. Detta kallas överföringskokning och varför många recept säger att du ska ta kött ur ugnen lite innan köttet är färdigt att laga mat.

När du tar det från ugnen tält köttet i folie för att hålla köttet varmt när den inre temperaturen tappar. Mängden vilotid för en viss kött- eller matlagningsteknik varierar, men det är vanligtvis mellan 10 och 20 minuter. Ditt recept kommer att vara din bästa referens för detta.

Så håll tillbaka på att skära in i din stek med en gång, låt den hänga på din räknare medan du piska upp en fantastisk sås eller sätta på finpusten på en sidovägg och skiv in i den bara innan du serverar!

Relaterade recept:
Så stekt en kyckling, Zuni-Style
Spice-Seared Boneless Lambben
Grilled Pork tenderloin med herbed Cornmeal Rub
(Bild kredit: AllPosters.se)