Matvetenskap: Vad är självhöjande mjöl?

Vi har hållit ett öga på bra produkter för att rekommendera för folk som vill ta itu med bakning i år. Idén om självhöjande mjöl verkade lovande först, men det blev inte riktigt vad vi trodde…

Som det visar sig, mjöl marknadsförs som “självhöjande” (eller “självhöjande”, som det kallas i Storbritannien) är helt enkelt vanligt mjöl med bakpulver tillsatt. Förhållandet mellan ingredienser är vanligen omkring 1 1/2 tsk bakpulver per kopp mjöl. Många märken lägger också till en nypa salt för varje kopp mjöl.

Så hänvisar “uppgången” i det här fallet inte till den traditionella ökningen och provningen av jästdeg. Det hänvisar till den uppgång som händer i ugnen då bakpulvret aktiveras av vätskorna i smeten och värmen i ugnen.

Självuppgångsmjöl används ibland i recept för snabbbröd, kex och andra bakverk som använder kemiska syrmedel att stiga, men det är bäst att endast använda detta mjöl när receptet specifikt kräver det. Annars är det alltför lätt att slänga bort andelen bakpulver och salt i receptet och sluta med en under- eller över-surdört bakad god med avsmak.

I allmänhet skulle vi säga att det inte är värt att köpa självhöjande mjöl, även om du är helt ny att baka och hoppas kunna köpa dig lite försäkring. Och om du försöker göra någonting med jäst, håll fast vid den vanliga gamla mjölan. Självuppstigande mjöl skulle verkligen kasta bort dina resultat!

Relaterad: Helgkokning: Bakbröd!

(Bild: Flickr medlem kt.ries licensierad under Creative Commons)