Matvetenskap: Vad är Ceviche?

Vi hade först ceviche på en restaurang i Florida och har varit ganska besatt av att återskapa erfarenheten hemma ända sedan! Någonstans mellan råa och pocherade framställs ceviche genom att “laga” skaldjur i citrusjuice eller annan syra … utan att värmen appliceras.

Exakt hur fungerar det här? Läs vidare…

Ceviche-typ rätter har sitt ursprung i norra delen av Sydamerika och har varit en del av köket från den regionen i århundraden. Kallas också “cebiche” eller “seviche”, bara nyligen har denna förberedelsestilstand började bli populär i USA.

För att göra ceviche, kubor eller mycket tunna skivor av rå fisk marineras i citrusjuice. Citrusen samverkar med proteinerna i fisken, vilket gör att den blir ogenomskinlig och fast. Detta ger fisken utseende och konsistens att kokas, men den faktiska konsistensen är mycket mer känslig än om fisken hade kokats med värme.

Citrusen är traditionellt citron eller lime, men någon form av citrus eller sur juice kan användas. Lean vit fisk är också typisk, men vi har sett recept med kammusslor, lax och även räkor. Det kan serveras oadornat med en gaffel eller sked, eller du kan skopa den i tortillor för en slags fisk taco.

En kort 15 minuters dunk i citrusjuice påverkar bara ytan av fisken, vilket ger dig en “sällsynt” förberedelse. För att citrusen ska fungera fullt ut i fisken, måste den marinera för upp till en timme eller mer beroende på fiskens tjocklek.

En anteckning om livsmedelssäkerhet: Eftersom fisken aldrig värms upp, var noga med att köpa den färskaste fisken från en pålitlig källa när du gör ceviche hemma.

Ceviche recept från hela webben:

• Ceviche med Red Snapper från helt enkelt Recept
• Mahi Mahi Ceviche med Jalapenos och Kokos från Epicurious
• Räkor och kammusslor Ceviche från Epicurious

Vad tar du på ceviche?

Relaterad: Vilka restaurangmåltider har du trivs hemma?

(Bild: Flickr medlem Foodistablog licensierad under Creative Commons)