Matvetenskap Tips: Lägg till ånga när du bröd

Någonsin undrar hur professionella bagare får de vackert kuperade brödenna ett bröd med glänsande bruna skorskor? Hemligheten – åtminstone en av dem – är ånga…

Under de första minuterna av bakning kommer brödbröd att stiga snabbt som gaserna som fångas inuti expandera och jästen har en sista brist på aktivitet (detta kallas “ovenspring”). Ångning inom denna tid hjälper till att hålla skorstenen mjuk. Detta gör att brödet fortsätter att expandera fritt.

Ångan som har fastnat på brödets yta, löser också sockerarter i degen. När brödet slutar expandera och ångan börjar förångas, lämnas sockererna bakom karamellisera (yum!) Och skapar en blank skorpa.

Ångning är verkligen endast användbar under de första 5-10 minuterna bakning medan jäst är fortfarande aktiv och den inre strukturen har inte satt. Efter denna tid behöver skorpan sin egen tid för att sätta och torka ut.

Det finns flera olika metoder för att få ånga i ugnen och tricket gör det alltid utan att förlora för mycket värme. Personligen föredrar vi att placera en metallpanna på ugnsgolvet och låt det förvärmas tillsammans med ugnen. När tiden kommer, glider vi in ​​brödenna och sedan häller vi antingen snabbt en kopp mycket varmt kranvatten i pannan eller kasta i en handfull isbitar.

Några bagare förespråkar att använda en spritzerflaska för att spruta en dimma vatten i ugnen, men vi känner att detta låter ut för mycket värme och ger inte riktigt samma mängd ånga som att använda en panna med vatten eller isbitar.

Du kan också lägga till ånga när du bakar bröd, oavsett om det är ett enkelt vitt smörgåsbröd eller ett starkt landligt rundbröd.

Ge det ett försök nästa gång du baka!

Relaterad: Arbeta med jäst: Var inte rädd!

(Bild: Flickr medlem RobAtSGH licensierad under Creative Commons)